Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează astăzi, 13 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, anunță festival-cannes.com.
Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul ‘A Man and a Woman’ (1996), care a fost regizat de Claude Lelouch și a câștigat Palme d’Or, ai cărui protagoniști sunt Anouk Aimee și Jean-louis Trintignant.
Gazda ceremoniilor de deschidere și închidere este actorul francez Laurent Lafitte. Filmul proiectat în deschiderea festivalului este comedia ‘leave One Day’, regizată de Amelie Bonnin.
Premiul Palme d’Or onorific îi va fi acordat actorului Robert De Niro. La rândul său, actrița Nicole Kidman va primi cel de-al 10-lea premiu ‘Women in Motion’, care recompensează personalitățile ce ‘promovează locul femeilor în cinematografie și societate’.
Festivalul de la Cannes își arată susținerea pentru Ucraina prin trei documentare. Acestea vor fi proiectate la ceremonia de deschidere a evenimentului.
Este vorba despre un portret al președintelui Volodimir Zelenski. E un reportaj de pe front filmat în perioada februarie-aprilie 2025. Proiectul a fost realizat de intelectualul francez Bernard-Henri Levy și o incursiune în mijlocul unui pluton al armatei semnată de un documentarist ucrainean.
Pe parcursul festivalului, vor fi proiectate peste 100 de filme.
Istoria Festivalului de Film de la Cannes începe în anul 1939. Atunci cineaștii francezi au dorit să pună bazele unui festival capabil să rivalizeze cu cel de la Veneția.
La 9 mai 1939, orașul-gazdă a evenimentului a fost desemnat Biarritz, dar la insistențele lui Georges Prade, consilier municipal la Paris, s-a decis, la 31 mai 1939, în favoarea orașului Cannes.
Dacă totul ar fi decurs conform planului, prima ediție a Festivalului de la Cannes s-ar fi desfășurat în 1939, sub președinția lui Louis Lumiere. Totuși, din cauza circumstanțelor istorice, debutul Festivalului de la Cannes a avut loc la 20 septembrie 1946.
Ceremonia de deschidere s-a desfășurat în grădinile Hotelului ‘Grand’, pe acordurile pieselor interpretate de soprana americană Grace Moore, supranumită ‘Privighetoarea din Tennessee’.
În programul festivalului au fost incluse prezentări de modă, spectacole de artificii, parade multicolore. Printre invitați s-au numărat mari personalități ale cinematografiei din epocă, precum Roberto Rossellini, Walt Disney, Billy Wilder, George Cukor, David Lean și Jean Renoir. Producțiile cinematografice, provenite din 21 de țări, au fost proiectate la Cazinoul din Cannes. Majoritatea peliculelor au avut ca temă centrală cel de-Al Doilea Război Mondial, încheiat cu un an înainte.
Festivalul de Film de la Cannes își câștigă notorietatea în anii 1950. Se datorează prezenței a numeroase staruri și personalități internaționale ale cinematografiei, precum Kirk Douglas, Sophia Loren, Grace Kelly, Brigitte Bardot, Alain Delon, Gina Lollobrigida.
Premiul Palme d’Or este distincția supremă oferită în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, Franța. Răsplătește, anual, cel mai bun film aflat în competiția oficială, fiind oferit regizorului acestuia.
Trofeul are forma unei frunze de palmier, simbol prezent pe o serie de arme stocate în orașul vechi din Cannes. A fost realizat de bijutierul Lucienne Lazon, suferind de-a lungul timpului câteva modificări minore. A fost acordat, în premieră, în anul 1955, înlocuind Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film, decernat din 1949 celei mai bune realizări cinematografice. Primul ”Palme d’Or” a evidențiat la momentul acordării filmul ”Marty”, regizat de Delbert Mann.