Fermierii vor să discute cu autoritățile. ”Criza poate distruge mii de producători agricoli”

Asociația Forța Fermierilor cere demararea imediată a unui dialog eficient din partea Guvernului și Parlamentului cu fermierii care protestează. Agricultorii solicită identificarea urgentă a cel puțin 400 de milioane de lei pentru plata compensațiilor.

Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, Asociația Forța Fermierilor se arată nedumerită de lipsa unui dialog eficient cu autoritățile.
”În contextul protestelor fermierilor disperați și decapitalizați, care durează deja 5 zile și se extind geografic, organizația noastră este nedumerită de ce Guvernul nu inițiază dialog cu agricultorii-protestatari. Vedem evenimentele în toata Europa și remarcăm că imediat după izbucnirea protestelor producătorilor agricoli, autoritățile s-au așezat cu cei, care hrănesc țara, la masa de negocieri și au identificat soluții”.
Potrivit lor, marea majoritate a agricultorilor nu pot efectua în primăvară lucrările agricole.
”Situația niciodată nu a fost așa de dificilă în sectorul agrar și criza 2022-2024 poate distruge mii de producători agricoli și zeci de localități rurale. În aceasta situația critică asociația Forța Fermierilor cere demararea imediată a unui dialog eficient din partea Guvernului și Parlamentului cu fermierii, care protestează, și identificarea urgentă cu suportul partenerilor externi ajutorului financiar de cel puțin 400 mln lei pentru alocarea promptă a compensațiilor agricultorilor micro, mici și mijlocii, cel mai mult afectați de crizele din ultimii doi ani, ca plăți directe per hectar de porumb și floare soarelui, cultivate în 2023”, se mai arată în mesaj.
Ministrul Agriculturii a refuzat să ofere un comentariu.
”N-am primit niciun fel de informații, o să primim informații și o vom analiza cu Guvernul”, a spus Vladimir Bolea.

Amintim că, luni, 12 februarie, agricultorii din mai multe localități au spus că vor protesta. Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor” a anunțat că vor avea loc cel puțin cinci proteste în diferite regiuni ale țării. Săptămâna trecută, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a menționat că agricultorii care au avut de suferit în urma secetei din vara anului trecut, vor primi bani. De altfel, Guvernul a decis alocarea a 50 de milioane de lei, din Fondul de intervenție, pentru a sprijini fermierii care au suferit pierderi, în urma calamităților din 2023.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media