Prejudicii de sute de milioane de lei și peste jumătate din recolta unor culturi pierdută din cauza înghețurilor de la mijlocul lunii aprilie. Sunt principalele probleme discutate joi de către reprezentanții asociațiilor de fermieri în cadrul unei întâlniri cu ministra Agriculturii și prim-ministrul. Fermierii le-au cerut autorităților ajutor. În paralel, administrațiile agricole raionale au desfășurat joi o conferință online cu ministerul de resort, în cadrul căreia au prezentat un raport despre situația actuală din agricultură.
Președintele asociației Moldova Fruct, Vitalie Gorincioi, spune că cele mai afectate au fost caisele, cireșele și prunele timpurii, cu pierderi de până la 90% din recolta viitoare. Potrivit lui Gorincioi, în acest an va exista un deficit de astfel de fructe, în timp ce merele, strugurii și alte culturi nu sunt în pericol. Șeful asociației afirmă că în cei 50 de ani de când activează în agricultură, nu au mai fost niciodată înghețuri 6 zile consecutiv în aprilie. El a adăugat că pierderile financiare ale fermierilor sunt deja semnificative.
”Avem informații de la peste 100 de producători care reprezintă 26 de raioane. Practic toate zonele au fost afectate. Noi am stabilit pierderile doar la ceea ce numește îngrijirea plantațiilor, noi n-am făcut pierderi venitu ratat, noi am făcut analiza la pierderile care noi o să avem la îngrijirea acestor plantații. Îs 540 de mln de lei”, Vitalie Gorincioi, președintele Asociației Moldova Fruc
Sfecla de zahăr este și ea printre cele mai afectate culturi. Conform estimărilor preliminare, aproximativ 65% din plantele deja semănate vor trebui replantate, susține președintele Asociației Producătorilor de Sfeclă de Zahăr, Alexei Chiriac.
”Pe anul acesta au fost planificate 15 mii de hectare de sfeclă de zahăr, dintre care 9 mii 200 de hectare au fost semănate până la înghețurile pe care le-am avut. Dintre care trebuie să reînsemânțăm acestea 5 mii 500 de hectare. Avem undeva pierderi aproximativ, adica în bugetul statului trebuie să transferăm procedurile vamale și TVA în jur de 6 mln”, Alexei Chiriac, președintele Asociației Producătorilor de Sfeclă de Zahăr
Înghețurile de primăvară au avut cel mai mic impact asupra cerealelor, dar totuși vor fi anumite pierderi, susține membrul Consiliului Asociației „Forța Fermierilor”, Serghei Ivanov.
”La momentul actual ceea ce țin de culturile cerealiere grâu, rapiță și orz, vedem că este verde frumoasă, dar este clar conform tehnologiilor și cărților este clar stipulat că orișice fel de stres termic cum a fost va influența potențialul de roadă, clar lucru să nu mai avem roadă care a preconizat fiecare, din păcate să fie mai mică. La grâu cel puțin o tonă, la rapiță cel puțin 500 de kg”, Serghei Ivanov, membrul Consiliului Asociației „Forța Fermierilor”
Asociațiile fermierilor au propus guvernului un set de măsuri de sprijin pentru agricultură. Producătorii de sfeclă de zahăr au anunțat că au convenit cu furnizorii referitor la unele reduceri pentru semințe, iar acum solicită guvernului să nu impună taxe pentru importul acestora. Moldova Fruct solicită rambursarea subvențiilor restante pentru anul 2024 și accelerarea procesului, precum și extinderea bugetului de subvenționare pentru anul 2025. De asemenea, fermierii cer guvernului să contribuie la plata către companiile de asigurări, astfel încât acestea să poată achita despăgubiri agricultorilor care și-au asigurat proprietățile. O altă măsură cerută de toți fermierii este restituirea TVA-ului achitat.
Ministra Agriculturii, Ludmila Catlabuga, a declarat că ministerul știe despre situația actuală și că propunerile fermierilor vor fi analizate și parțial implementate. Potrivit acesteia, administrațiile agricole raionale au prezentat deja rapoarte preliminare privind pierderile, însă este încă prea devreme pentru a vorbi despre cifre exacte și, prin urmare, și despre măsuri concrete de sprijin.
”Bună partea de asociații ne-au lăsat scrisoare cu solicitările și cu estimările lor, dar de fapt și la ei încă astăzi sunt estimări preventive, ei nu sunt probate, nu sunt confirmate prin acte de constatare, urmează să obținem aceste acte de constatare, să estimăm finalitatea procesului și după asta vom reveni cu detalii pe marginea fondului și despăgubirelor”, Ludmila Catlabuga, ministra Agriculturii
Ministra a adăugat că, în decurs de o lună, ministerul pe care îl conduce va putea oferi o evaluare completă a pierderilor și va elabora mecanisme de sprijin. De asemenea, se poartă un dialog cu Ministerul Finanțelor privind posibilitatea extinderii fondului de subvenții și identificarea unor resurse pentru alte măsuri de sprijinire a fermierilor afectați. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, din cele 1,8 miliarde de lei prevăzute pentru fondul de subvenții în acest an, 1 miliard a fost deja achitat.