Fermierii solicită prelungirea măsurilor de control prin licențiere a importului cerealelor din Ucraina

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare examinează posibilitatea prelungirii măsurilor de control prin licențiere a importului cerealelor și semințelor oleaginoase din Ucraina. Așa a răspuns ministrul Vladimir Bolea, după ce fermierii moldoveni au înaintat o asemenea solicitare și au cerut eliminarea concurenții neloiale și evitarea falimentării mai multor antreprenori din domeniu. Agricultorii au amenințat că vor recurge din nou la proteste, la fel ca anul trecut, dacă autoritățile nu vor da curs solicitărilor.

Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor spun că prelungirea acestui instrument de import controlat de cereale și semințe oleaginoase este vital pentru salvarea de la faliment a agricultorilor mici și mijlocii. Ei au cerut o întrevedere cu prim-ministrul Dorin Recean și cu membrii Comisiei parlamentare pentru Agricultură pentru a identifica soluții privind reglementarea urgentă a importului de producție agricolă.

”Solicităm întrevederea aceasta pentru a găsi instrumentele necesare în a proteja producătorul local de concurența neloială la produsele importate în Republica Moldova, precum sunt cerealele și culturile oleaginoase. În primul rând avem experiența anului trecut când măsurile de import controlat au fost introduse cu mare întârziere, aproape zece luni, în comparație cu țările vecine, precum România, Polonia, Slovacia, Ungaria”, Alexandru Bădărău, director executiv al A.O. Forța Fermierilor.

Directorul executiv al asociației mai afirmă că fermierii mici și mijlocii se află într-o situație financiară extrem de grea, ei fiind afectați de faptul că anul trecut această măsură de import controlat a fost aplicată de Guvern cu întârziere.

”Dacă lucrul ăsta va continua și va fi deschis importul liber, vă dați seama că agricultorul moldovean nu va putea concura cu astfel de prețuri mici, precum sunt în Ucraina pentru că la ei fiind stare de război, statul dictează și limitează prețurile la anumite resurse importante pentru economia ucraineană”, Alexandru Bădărău, director executiv al A.O. Forța Fermierilor.

Într-o reacție oferită pentru ONE TV, vicepremierul și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a precizat că impunerea acestei măsuri de control prin licențiere este posibilă pe un termen de trei luni, iar prelungirea ei poate avea loc pentru aceeași perioadă în Republica Moldova, ambele acțiuni având deja loc.

”În data de 26 au expirat aceste șase luni în care se putea de introdus acea situație excepțională. La etapa actuală, Ministerul Agriculturii a inițiat procedura de modificare a legii în sine și urmează de făcut o analiză despre posibilele prejudicii aduse agricultorilor din Republica Moldova de importul de oliginoase care la etapa actuală încă nici nu a înflorit. Dacă vorbim de floarea-soarelui”, Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii

În ceea ce privește întâlnirea cu prim-ministrul, consilierul pe comunicare, Daniel Vodă, a precizat că a fost recepționat apelul, iar ,,Guvernul amintește că platforma constantă de discuții aparține Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, care a pregătit în anticipare un set de măsuri”

Iar președintele Comisiei Agricultură și Industrie Alimentară din cadrul Parlamentului, Alexandr Trubca, a afirmat pentru ONE TV că așteaptă soluțiile Executivului, iar în funcție de acestea va lua decizia cu privire la formatul în care va avea loc întrevederea solicitată de fermieri.

”În primul rând trebuie să vedem ce face Guvernul și care este răspunsul Guvernului la această solicitare, fiindcă responsabil de implementarea politicilor este Guvernul. Reieșind din acțiunile Guvernului vedem discutăm noi cu dânșii, vorbim noi cu Guvernul sau facem o întâlnire trilaterală”, Alexandr Trubca, președintele comisiei agricultură și industrie alimentară.

În data de 11 octombrie 2023, măsura de licențiere a importului de cereale și oleaginoase a fost introdusă, aceasta fiind aplicată pe perioada stării de urgență din țara noastră. Ulterior, aceasta a fost extinsă până în data de 26 iunie a anului curent.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media