VIDEO Fermierii cer o întrevedere cu Maia Sandu. „Este necesar un plan menit să salveze sectorul agricol”

Agricultorii solicită instituirea situației excepționale  în agricultură, menționând că fermierii din raioanele de sud ale țării au suferit pierderi colosale și că au nevoie de sprijinul statului.

Informația a fost confirmată pentru info1.md de către Alexandru Bădărău, director executiv al Asociației Forța Fermierilor.

Fermierii au semnat o scrisoare adresată șefei statului, Maia Sandu, dar și președintelui Parlamentului, Igor Grosu, prin care cer organizarea unei întrevederi cu aceștia, pentru a examina necesitatea aplicării unui plan de acțiuni menit să salveze sectorul agricol  de faliment.

„În anul 2024, suprafața afectată de culturi de grupa întâi constituie 19404 ha (…) Valoarea pagubelor estimate este de 134971947,0”, precizează fermierii.

Printre măsurile de bază ale planului pe care fermierii cer să fie elaborat împreună cu șefa statului și președintele Parlamentului, se numără și declararea Situației Excepționale în raioanele de sud  – Cahul, Cantemir, Vulcănești – în sectorul agricol, cu aplicarea moratoriului la calcularea penalităților și executarea silită de către băcni și furnizori de imputuri și solicitarea ajutorului extern de la partenerii de dezvoltare.

Am solicitat un comentariu de la președinție, dar și de la purtătorul de cuvânt al Parlamentului. Deocamdată nu am primit răspuns.

Amintim că, la data de 19 iulie, Asociata Forța Fermierilor au solicitat autorităților să declare stare de urgență în domeniul agriculturii. Într-o scrisoare adresată președintelui Republicii Moldova Maia Sandu, prim-ministrului Dorin Recean, Ministerului Agriculturii  și Industriei Alimentare, viceprim-ministrului Vladimir Bolea, Parlamentului Republicii Moldova și Comisiei parlamentare pentru agricultură, aceștia au expus problemele cu care se confruntă agricultorii în rezultatul fenomenelor climaterice extreme înregistrate în această vară în țara noastră și au afirmat că actele de constatare a pagubelor nu-i scapă de penalități la rambursarea cu întârziere a creditelor.

Ulterior, la data de 31 iulie, ministrul Agriculturii, Vasile Bolea, a declarat că fermierii pot miza pe subvenții per hectar doar după aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA