Fermierii solicită excluderea cânepei tehnice din lista substanțelor narcotice, în scopul cultivării acesteia

Fermierii și mediul de afaceri cer excluderea cânepei tehnice, sau a soiului Cannabis Sativa, din lista substanțelor narcotice. Mai mulți agricultori și-au manifestat dorința de a deveni cultivatori de cânepă după ce legea a fost modificată astfel încât această plantă poate fi cultivată după obținerea unei autorizații speciale în acest sens. Cu toate acestea, legislația, chiar și după operarea amendamentelor, nu le oferă agricultorilor posibilitatea de a procesa planta în totalitate și de a obține întregul profit. Ministerul de resort este conștient de această problemă și promite să o remedieze.

În cadrul întâlnirilor organizate de Camera de Comerț și Industrie, fermierii și antreprenorii au semnalat numeroase incoerențe a modificărilor operate la Legea 382. Din cauza acestora, agricultorii și oamenii de afaceri nu au o înțelegere clară despre modul în care vor putea valorifica producția de cânepă.

„Acuma agricultorii sunt pregătiți deja să semene culturile date, dar toți sunt în așteptare să nu fie ulterior că stau cu produsul pe deal sau în hambare și nu pot să-l exporți sau să-l proceseze”, a declarat Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie.

Conform legii, cânepa poate fi cultivată doar pentru extragerea semințelor, fibrelor și producția de uleiuri.

„Agricultorul respectiv dacă o să crească pentru semințe este ok, dar rămân resturile care el trebuie să distrugă, dar asta sunt cheltuieli foarte mari. Doi la mână resturile, de fapt, ce noi vorbim resturile? De fapt este planta de cânepa minus semința. Deci acea cantitatea mare de masă în loc de să fie exportată sau să fie procesată, noi suntem în situația de a distruge”, explică Iurie Ușurelu, expert în agricultură.

Totodată, alte părți ale plantei, care pot fi procesate, sunt importate în țară și prezintă un interes major pentru antreprenorii locali.

„Ca producătorii, cum noi suntem, vă spun la ziua de azi noi facem din semințe de cânepa numai uleiuri, care este folosit cât și în domeniu alimentar, atâta și cosmetic. Atâta facem și pâine, biscuiți, batonașe energizante și încă mai planificăm încă vreo 3-4 categorii de produse. Unica problema – noi marfa, materia primă importăm”, spune Marian Ciobanu, producător de uleiuri naturale din semințe de cânepă.

Până în prezent, peste 70 de fermieri au anunțat că ar dori să cultive cânepă.

„Membrii asociației noastre și membrii asociației procesătorilor de cânepă sunt pregătiți pentru a înființa până la 2-3 mii de hectare de cânepa industrială, deoarece aceasta cultură le-ar da posibilitate să diversifice culturile și în contextul schimbărilor climatice este unica cultură care ar fi un colac de salvare”, explică Victor Melnic, director executiv Asociația Crescătorilor de cânepă.

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban, a explicat că, într-adevăr, există lacune în legislație. Cânepa tehnică conține doar 0,3% tetrahidrocannabinol (THC) – substanța cu efect narcotic. Conform legislației internaționale, aceasta este o concentrație foarte scăzută, care nu permite clasificarea acestei culturi drept substanță narcotică.

„Trebuie să discutăm cu comisia parlamentară pentru agricultură și industria alimentară, să vedem care este viziunea lor, cu toate că cunoaștem că și ei au început o inițiativa legislativă în sensul respectiv și să putem merge mai departe, adică nu văd o problemă în acest aspect. Doar noi ca și țară și Belarus au astfel de interdicții pentru cultivarea cânepei industriale, ca fiind o plantă de fapt ordinară, cum este și porumbul și floarea soarelui și alte culturi”, spune Vasile Șarban, secretar de stat Ministerul Agriculturii.

Experții din domeniu au calculat că profitul per hectar cultivat cu cânepă, în cazul în care legislația va fi ajustată, ar putea varia între 1.500 și 15.000 de dolari, ceea ce este de câteva ori mai mult decât în cazul altor culturi. În plus, produsele pe bază de cânepă au efecte benefice asupra sănătății umane, iar planta însăși contribuie la îmbunătățirea calității solului și la atenuarea efectelor schimbărilor climatice, precizează experții.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA