foto:ziuadeazi.md

Fermierii insistă pe declararea stării de urgență în agricultură

Fermierii din raionul Cahul, care au ieșit la protest, insistă pe declararea stării de urgență în agricultură și cer președintelui Maia Sandu să nu promulge legea specială propusă de Ministerul Agriculturii, dar să o remită în Parlament.

 

„Noi cerem ca această lege a stării de urgență să cuprindă toate datoriile din anii 2022, 2023 și 2024 și să fie aplicabilă pe un an calendaristic, până la 25 octombrie 2025, similar cu ceea ce s-a făcut în România. Este necesar ca fermierii să poată ieși din acest impas și să fie stopate executările. Aceste amendamente au fost propuse, dar nu au fost luate în considerare. Legea a fost votată într-un format foarte prost”, a spus unul dintre agricultorii veniți la protest.

Agricultorii adunați au cerut și demisia ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, acuzându-l de gestionarea defectuoasă a sectorului.

Ministrul nu a venit deocamdată cu o reacție.

Despre intenția de a ieșit la proteste, agricultorii au vorbit încă la începutul lunii septembrie. Ulterior, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea,  a anunțat că Guvernul va declara stare de urgență în agricultură. Ministerul însă a renunțat la idee și a propus spre vot o lege specială care prevede o serie de facilități pentru fermierii afectați de secetă, printre care suspendarea obligațiunilor de plată față de creditori pe un termen de șase luni.

Recent, Guvernul a alocat 100 de milioane de lei din Fondul de Intervenție pentru compensarea parțiala a pierderilor suportate de producătorii agricoli.

 

CITEȘTE ȘI: Vladimir Bolea, mesaj de la Bruxelles: ”Solicităm crearea unui fond de solidaritate pentru agricultura moldovenească”

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA