Fermierii din sudul țării, afectați de secetă. Recean: „Căutăm resurse financiare”

Seceta provocată de temperaturile extrem de ridicate afectează în mare parte culturile de porumb și floarea-soarelui. Pentru a evalua starea lucrurilor, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, și premeirul Dorin Recean au mers în Cantemir, Cahul și Taraclia pentru a discuta cu fermierii care înregistrează pagube din cauza secetei. Autoritățile au dat asigurări că Guvernul vrea să identifice bani pentru a-i ajuta pe agricultori.

 

Șeful Executivului a discutat cu autoritățile publice și agricultorii locali despre starea culturilor de câmp și gradul de afectare a acestora, în contextul temperaturilor ridicate din ultima perioadă și lipsei de precipitații.

Reprezentanții autorităților publice locale din Cantemir, Cahul și Taraclia, precum și agricultorii din regiune au vorbit despre recolta de cereale și au punctat problemele stringente pe care le au fermierii în prezent. Între acestea, principala dificultate constă în lipsa de irigare a terenurilor, ceea ce afectează în mod direct producția agricolă și rentabilitatea exploatațiilor agricole în această zonă.

„Guvernul cunoaște problemele cu care se confruntă producătorii de cereale și vom continua să susținem acest domeniu. Căutăm resurse financiare pentru a sprijini agricultorii. În același timp, doar prin implementarea științei și tehnologiei putem asigura o recoltă bogată”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Responsabilii spun că problemele existente pot fi depășite prin investiții în tehnologii avansate de irigare, extinderea sortimentului de culturi, utilizarea hibrizilor adaptați și respectarea asolamentului.

„Pentru a face față schimbărilor climatice, implementarea tehnologiilor avansate de irigare, extinderea sortimentului de culturi, utilizarea hibrizilor timpurii și respectarea asolamentului sunt soluții esențiale, având în vedere reducerea semnificativă a precipitațiilor de la an la an. Aceste măsuri sunt susținute științific de cercetători cu care colaborăm și ne însoțesc în teritoriu. Este clar că nu putem continua cu modelele de lucru tradiționale. Soluțiile există atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Le studiem împreună cu experții, le discutăm în comunitățile agricole și vom efectua vizite în teritoriu pentru a le comunica fiecărui agricultor”, a spus Vladimir Bolea.
Ministrul Agriculturii spune că fermierii au nevoie de instrumente financiare accesibile pentru a se adapta noilor realități.
„În acest sens, la minister, beneficiem acum de expertiza internațională, învățând din bunele practici ale experților străini. Statul face deja investiții semnificative pentru a construi sisteme de irigare. În plus, ne-am propus să creăm un fond mutual, la care lucrăm intens și care va fi funcțional din 2025. Acest fond va fi administrat de viitoarele Camere Agricole și va constitui un mecanism de suport pentru agricultori, ajutându-i să facă față pierderilor cauzate de calamități naturale, precum seceta și grindina”, a spus Vladimir Bolea.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA