Fermierii anunță că vor ieși din nou la protest. Slusari: Agricultorii trebuie să fie salvați

Fermierii din țară ar putea ieși din nou la protest, la 21 noiembrie. Anunțul a fost făcut de Alexandru Slusari, președintele Asociației „Forța Fermierilor”, care a declarat că agricultorii sunt nemulțumiți de rezultatele discuției pe care au avut-o marți, 7 noiembrie, cu premierul Dorin Recean.

Acesta și-a exprimat indignarea în legătură cu atitudinea premierului Dorin Recean care „nu a spus nimic concret”.

În principiu, el este de acord că situația e complicată. Dar nu s-a hotărât nimic concret, cu termene punctate în rezoluție. Nu putem vorbi despre dezvoltare peste un an, peste doi. Acum vorbim despre faptul că într-o lună, maxim două, trebuie să fie salvați agricultorii. În caz contrar, degeaba vorbim despre cooperare, irigare, zootehnie – toate acestea nu ajută”, a spus Slusari.

Acesta susține că discuția a fost prea generală, dar și fără prezența agricultorilor, deaceea un protest, în opinia acestuia, este inevitabil.

Acum am discutat cu agricultorii care au venit astăzi din toate colțurile țării și nu au avut acces la această ședință, lucru care, de asemenea, denotă atitudine față de sectorul agrar și noi toți am decis acum unanim că ideea noastră inițială, care rămâne ca precondiție, rămâne în vigoare pentru 21 noiembrie. În această zi va avea loc un protest masiv al agricultorilor, cel mai probabil cu tehnică agricolă, cu mare probabilitate că acest lucru se va întâmpla în Chișinău”, a spus Slusari.

Totodată, președintele Asociației „Forța Fermierilor” și-a exprimat încrederea  că guvernanții vor încerca să ia măsuri pentru remedierea situației până în data de 21 noiembrie.

Autoritățile au la dispoziție timp.  Dar daca vor fi întreprinse măsuri cu mare întarziere… Nimeni nu arde de nerabdare să iasă cu orice pret la protest. Avem nevoie de soluții”, a reiterat Alexandr Slusari.

Pe de altă parte, reprezentanții Guvernului, dar și secretarul de stat Vasile Șarban de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, susțin că discuția cu 4 asociații care realizează activități în domeniul cerealier a fost una productivă.

S-au abordat acțiunile pe care le întreprind autoritățile în suportul agricultorilor – creșterea bugetului în acest an pentru subvenționare la cifra de peste 1,8 miliarde de lei, dintre care 1,5 miliarde deja executate de către AIPA, motorină pentru fermieri, proiecte dezvoltate de sprijin a fermierilor mici și mijlocii. Autoritățile continuă să îmbunătățească infrastructura rutieră și cea feroviară, este eficientizată logistica și se pregătește lansarea unui sistem de decongestionare a vămilor dar și acțiunile ulterioare care vor duce la deblocarea tranzitului de cereale, de creare a unui registru electronic la exportul de cereale”, se arată într-un comunicat de presă emis de serviciul de presă al Executivului.

De asemenea, Guvernul dă asigurări că autoritățile caută soluții pentru accesare de fonduri noi, inclusiv europene, de sprijin a fermierilor.

Totodată, reprezentanții Guvernului susțin că accesul la ședință nu a fost restricționat.

Au fost invitate 4 asociații, câte 3 membri invitați. Ședința a fost setată de prim-ministru ca urmare la multiplele solicitări ale fermierilor”, se precizează în comunicat.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media