Serialele sud-coreene, cunoscute sub numele de dorame, au devenit tot mai populare în ultimii ani în Republica Moldova. Telespectatorii sunt atrași de povești emoționante, personaje bine conturate și o estetică vizuală aparte. Dincolo de divertisment, aceste producții oferă o fereastră către cultura sud-coreeană, un amalgam fascinant de tradiție și modernitate, spun specialiștii care studiază și predau această cultură în universitățile din țară.
Termenul „dorama” provine din japoneză, însă în timp a fost adoptat de fanii din întreaga lume pentru a descrie serialele sud-coreene. Aceste producții combină drama, romantismul, umorul subtil și teme sociale actuale, construind povești care trezesc empatie și reflecție. Potrivit Carolinei Vataman, lector universitar în predarea limbii coreene, pentru tineri, doramele nu mai sunt doar o formă de divertisment, ele au devenit o modalitate accesibilă de a învăța limba coreeană și de a se conecta cu o cultură complet diferită.
”Prin dorame, cunoaștem foarte mult despre cultura coreeană, modul lor de gândire, vestimentația, tradițiile și obiceiurile. Numărul unu ce reprezintă cultura coreană este respectul, valorile. Respectul față de cei mai în vârstă, față de părinți, față de profesori”, Carolina Vataman, lector universitar în predarea limbii coreene.
Ea spune că doramele sunt cele care reflectă ierarhia socială, respectul față de cei mai în vârstă, valorile familiale, dar și presiunile legate de educație, carieră sau statut social.
”Coreenii, de asemenea și în filme, putem să observăm că tind foarte mult spre armonie și, chiar dacă apar unele teme de conflict, coreenii vor încerca să o ocolească ca să rămână așa într-o relație bine. În drame tot putem să vedem cât accent se pune pe exterior. Și vedem și în viața de zi cu zi atât femeile cât și bărbații au grijă de pielea lor prin rutină de îngrijire zilnică. Vestimentația e ca la carte, părul aranjat”, Carolina Vataman, lector universitar în predarea limbii coreene.
Pentru tinerii moldoveni, doramele nu mai sunt doar seriale, ci o parte din rutina zilnică.
”Au ei ceva aparte, cultura lor, ceva deosebit. Eu recomand. Sunt foarte interesante și ceva diferit de țara noastră”.
”În principiu acolo sunt persoane de alte naționalități. Cumva, undeva, cultura lor. Eu cred că nu e rău pentru tineri, ca să afle ceva despre cultura lor”.
”Eu în mare parte sunt pe partea de Manhwa. Și știu că foarte multe dorame se bazează pe Manhwa. Au subiecte interesante. Sunt foarte interesante, foarte distractive”.
În aceasta săptămâna, o televiziune din Moldova, Premiera TV, a anunțat ca aduce dorama „Floarea care înflorește noaptea”, o producție nouă din 2024. Serialul spune povestea unei văduve care, deși constrânsă de regulile stricte ale societății, duce în ascuns o viață dublă. Pe lângă elementele istorice și romantice, pelicula ne aduce și momente comice, dar și note de thriller. Serialul poate fi urmărit, de luni până joi, de la ora 19:30, la Premiera TV.