Rusia finanțează așa-numitele proiecte sociale și de infrastructură anunțate de Ilan Șor și promovate de candidații Partidului Șansa la primăria Orhei și Bălți pentru alegerile locale din 5 noiembrie. Informația figurează într-o scrisoare transmisă de Serviciul de Informații și Securitate în adresa Comisie Electorale Centrale. Este vorba de sume estimate la 65 000 000 ruble, echivalentul a 654 de mii de euro, afirmă SIS. Potrivit documentului, intermediarul acestor tranzacții este cetățeanul Rusiei Igal Shved, iar transferurile erau efectuate de pe conturile unei bănci din Kazahstan. Copia documentului transmis de SIS a fost publicată pe site-ul CEC.
Potrivit scrisorii, banii erau transmiși de pe conturile băncii „Euroasian Bank” din Kazahstan. Sursele financiare provin din Federația Rusă și au ajuns pe conturile lui Shved dintr-un alt cont deschis la aceeași bancă pe numele lui Victor Guțuleac, un apropiat al lui Ilan Șor.
SIS mai precizează că Victor Guțuleac a fost vizat în investigații privind spălarea banilor în interesul grupării criminale conduse de Ilan Șor și este beneficiar al banilor transferați de Anastasia Dronova, cetățean al Federației Ruse.
În contextul acestor informații, SIS a solicitat Comisiei Electorale Centrale să analizeze acțiunile candidaților Partidului Șansa la funcțiile de primari ai municipiilor Bălți și Orhei, Victoria Șapa și Alexei Lungu. Potrivit SIS, aceștia ar încearca să corupă alegătorii folosindu-se de proiectele sociale și de infrastructură finanțate de Igal Shved.
„În cazul accederii la funcția publică de nivel local prin utilizarea fondurilor externe cu o proveniență criminală, există riscuri eminente că grupul criminal Șor va apela la aceleași procedee subversive prin coruperea electoratului și la celelalte campanii electorale din țară – prezidențialele din 2024 și parlamentarele din 2025. …În scopul curmării intențiilor ostile ale exponenților grupării Șor, ce ar putea pune în pericol securitatea statului, vă remitem pentru luarea deciziei în conformitate cu Art. 102 Codul Electoral”, scrie SIS în sesizarea către CEC.
Articolul 102 din Codul Electoral prevede răspunderea juridică pentru concurenții electorali care admit încălcări. Punctul 5 din același articol vizează anularea înregistrării în cazul în care se constată că un concurent electoral utilizează mijloace financiare din străinătate.
Reprezentanții Comisie Electorale Centrale au declarat pentru info1.md că o parte din cele menționate de SIS au fost examinate de CEC, dar subiectul încă nu este epuizat.
Anterior, Comisia Electorală Centrală a obligat consiliile electorale de circumscripție din nouă localități să examineze anularea înregistrării candidaților partidului Șansă în alegerile locale generale din 5 noiembrie. Decizia a fost luată în urma sesizării depuse de Serviciul de Informații și Securitate. CEC a constata că formațiunea politică a depășit plafonul mijloacelor financiare, a folosit surse financiare din străinătate și a recurs la coruperea alegătorilor.
Cât despre încălcările admise de alți candidați ai Partidului Șansa, Comisia menționează că se va pronunța ulterior.
Alexei Lungu, candidatul Partidului Șansa la funcția de primar în Orhei, a respins acuzațiile și a declarat că este pregătit de o eventuală exludere din cursa electorală.
Și Victoria Șapa, candidatul aceleeași formațiuni pentru fotoliul de primar la Bălți, a spus că acuzațiile sunt false și a adăugat că nu va fi surprinsă dacă va fi exclusă din cursă.
Cu o reacție a venit și Ilan Șor. El a scris pe Facebook că autoritățile blochează proiectele de investiții.
Amintim că, în iunie 2023, Partidul „ȘOR” a fost declarat neconstituțional. Decizia a fost pronunțată de magistrații Curții Constituționale în urma sesizării Guvernului. Potrivit executivului, formațiunea a a reprezenta interesele Federației Ruse în Republica Moldova.
Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”. El a părăsit teritoriul Republicii Moldova în anunl 2019 și a fost dat în urmărire internațională la 30 iulie 2019.