Temperaturile de vară îi scot pe mai mulți locuitori ai Capitalei din case. Oamenii sunt preocupați de curățenia de primăvară, însă, din păcate, nu toți știu cum să gestioneze corect deșeurile vegetale rezultate din tăierea crengilor și a frunzelor. În loc să fie reciclate sau compostate, acestea sunt aruncate la gunoi. Responsabilii de domeniu spun că în așa mod oamenii încalcă regulamentul de gestionare a deșeurilor.
”Cu părere de rău, nimeni nu respectă regulamentul, dacă omul vede o ladă de gunoi goală, asta nu înseamnă că a golit-o pentru a depozita crengi acolo. Toți știu că dacă este creanga sau frunziș se pune alături, containere sunt doar pentru deșeuri menajere, nu sunt nicidecum pentru frunzișuri sau crengi. Primăvara este cea mai abudență acumulare, toți curăță copacii, curăță tufișuri în împrejurul casei, ogrăzile se curăță. Asta e inevitabil, noi trebuie să facem acest lucru, dar nu se permite de amesteca așa ceva”, Alexandru Bajura, Vicedirector Î.S. Regia Autosalubritate
Potrivit autorităților locale, deșeurile vegetale ar trebui să fie reciclate, compostate și transformate în îngrășământ, pentru a contribui la protejarea mediului și la reducerea cantității de deșeuri care ajung în depozitele de gunoi. Prin compostare, aceste deșeuri pot deveni resurse utile pentru grădini și spații verzi.
”Tot ce este vegetal să fie sau de sine stătător la locul special, unde se acumulează sau să pună alături de containere de acumulare deșeuri, nicidecum în container de gunoi”, Alexandru Bajura, Vicedirector Î.S. Regia Autosalubritate
Crengile și frunzele aruncate în tomberoane le dau mari bătăi de cap angajaților de la Regia Autosalubritate.
”Noi când venim să încărcăm bacurile sunt crengi, iarbă. E foarte greu de descărcat bacurile, pentru că nu cad din tomberoane și dacă îl zdrucinăm – stricăm și bacurile, în primul rând, dar și mașina să strică. Dacă ar fi lumea să le lege normal și să le pună alături ar fi mai ușor”, a spus un muncitor.
ONE TV a discutat cu oamenii care locuiesc într-un sector de case la curte din Capitală. Unii dintre ei ne-au mărturisit că au renunțat la aruncarea deșeurilor vegetale și preferă să le recicleze pentru a obține îngrășământ pentru propriile grădini.
”Trebuie separat. Vine mașina și le colectează. Azi a fost și le-a luat. Deșeuri menajere și gunoiul din grădină și ogradă trebuie să fie separate.”
”Sticle la sticle, carton la carton, adică hârtia, gunoiul care de mâncat, dacă rămâne, punem aparte, aici sunt câini și pisici”
One TV a inspectat și o platformă de colectare a deșeurilor de pe strada Paris, unde pe lângă nereguli legate de sortarea gunoiului, au fost depistate și alte probleme. Oamenii care locuiesc în preajmă s-au plâns că, deseori, observă cum persoane străine care nu achită pentru evacuarea gunoiului și nici măcar nu locuiesc în zonă, vin cu mașini și aruncă deșeuri, în tomberoanele blocurilor. Un astfel de caz a fost filmat și de echipa noastră. Bărbatul a recunoscut că locuiește în casă la sol. El ne-a povestit cum selectează gunoiul, însă nu s-a arătat deranjat de faptul că nu achită pentru servicii de salubrizare.
”S-au adunat în câteva săptămâni. Sticlele într-o parte, plasticul în altă parte”
Arderea frunzelor uscate, de asemenea, este strict interzisă și reprezintă o încălcare a legislației ecologice. Pentru astfel de acțiuni, persoanele fizice sunt sancționate cu amendă de la zece mii până la 15 mii de lei, iar cele juridice riscă amendă de până la 40 de mii de lei.