Consumul de energie electrică pentru malul drept al Nistrului este acoperit integral pentru ziua de 18 ianuarie, fără a fi necesară activarea contractelor de avarie, anunță Celula de criză de la Guvern. Potrivit estimărilor, consumul total va fi similar celui înregistrat pe 17 ianuarie, de aproximativ 15,1 milioane kWh.
Mai mult de jumătate din necesarul energetic este asigurat prin importuri din România, în timp ce restul provine din producția internă.
Conform datelor oficiale, energia electrică utilizată astăzi provine din mai multe surse: importurile din România acoperă 53,17% din consum, energia produsă de SA „Termoelectrica” reprezintă 27,77%, iar energia regenerabilă contribuie cu 14,10%. De asemenea, SA „CET-Nord” furnizează 3,90% din necesar, iar Întreprinderea de Stat „NHE Costești” asigură 1,06%.
În ceea ce privește prețul energiei, costul mediu de achiziție prognozat pentru astăzi este de aproximativ 125,33 euro/MWh, cu 19,47 euro/MWh mai mic decât cel inclus în tarifele reglementate pentru furnizarea și transportul energiei electrice.
În sectorul energiei termice, toate sursele de generare funcționează în parametri normali, fără riscuri de întrerupere. Situația este stabilă și în sectorul gazelor naturale, unde presiunile în toate segmentele sistemului de transport gestionat de SRL „Vestmoldtransgaz” se află în limitele funcționale.
Pe malul stâng al Nistrului, consumul total de energie electrică înregistrat pe 17 ianuarie a fost de 4,3 milioane kWh, peste 80% din această cantitate fiind produsă de centrala de la Cuciurgan (MGRES).
Începând cu 10 ianuarie, în regiunea transnistreană sunt aplicate întreruperi programate de energie electrică cu durata de cinci ore pe zi.
Deconectările afectează și localitățile Copanca și Varnița, aflate sub controlul autorităților constituționale. În acest context, Guvernul a anunțat că a luat deja măsuri pentru sprijinirea locuitorilor afectați de lipsa de curent și monitorizează constant situația energetică din țară.