Ministerul Muncii și Protecției Sociale
Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Factori de decizie din cadrul Primăriei Chișinău, suspectați de abuz de putere. Ministerul Muncii a sesizat CNA

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a înaintat un demers către Centrul Național Anticorupție, în vederea examinării faptelor legate de depășirea atribuțiilor factorilor de decizie din cadrul primăriei Chișinău în legătură cu finanțarea serviciilor de asistență socială și personală.

În urma unor controale la Direcția pentru Protecția Drepturilor Copilului  și Direcția generală asistență medicală și socială, efectuate de specialiști de la instituții din subordinea Ministerului Muncii,  au fot constatate anumite încălcări.

Din primele zile ale noului an, Ministerul Muncii și Protecției Sociale s-a sesizat cu privire la problemele asistenților personali din municipiul Chișinău. Am avut discuții cu asistenții personali , cu reprezentanții acestora. Autoritățile de la Inspectoratul Social de Stat  au efectuat mai multe inspectări, în rezultatul cărora au fost constatate mai multe ilegalități la respectarea și aplicarea cadrului normativ. Au fost examinate dosarele beneficiarilor, dar și contractele de muncă ale asistenților”, a comunicat în cadrul unei conferințe de presă secretarul de Stat de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Vasile Cușcă.

Directorul Inspectoratului Social de Stat din cadrul MMPS, Angela Chirilov, a comunicat că specialiștii au constatat că contractele de muncă ale asistenților personali și sociali au fost ilegal modificate.

Am constatat că aceste contracte au fost modificate fără a lua în considerare beneficiarul , situația și părerea beneficiarului față de decizia luată. Aceasta vorbește despre abuz de putere (…) Modificarea planului de asistență a beneficiarului, dar și modificarea contractului de muncă se face cu participarea beneficiarului, în baza unei evaluări care se face la fața locului. Ulterior planul de asitență se monitorizează, iar decizia despre excluderea persoanei din serviciul de asistență personală se face la constatarea specialiștilor”, a explicat Angela Chirilov.

Prin urmare, precum a precizat directoarea Inspectoratului Social de Stat, toate constatările inspectorilor au fost fixate în rapoartele de control, iar unul dintre acestea a fost transmis Centrului Național Anticorupție, pe faptul constatării abuzului de putere, infracțiune de care sunt suspectate cele două Direcții din cadrul Primăriei.

Totodată, Vasile Cușcă a menționat că urmare a acestor controale, MMPS s-a adresat în instanța de judecată pentru a anula acele ordine și dispoziții emise de Direcțiile din cadrul Primăriei.

Într-un comunicat de presă, Primăria Municipiului Chișinău a menționat că „este discriminatorie abordarea actuală din partea autorităților centrale, dar și declarația de azi precum că doar în Chișinău nu au fost alocate surse financiare pentru acest domeniu, deoarece, așa cum spun ei, cei de la Guvern au considerat că Muncipiul Chișinău are prevăzute surse financiare. Scopul de bază a fost și rămâne de a delega cât mai multe responsabilități pe seama Primăriei Chișinău, fără alocații financiare, pentru a lăsa fără resurse bugetul local”.

Primăria a declarat la rândul ei că a acționat în judecată Guvernul pentru abuz și că va pregăti și o sesizare la Curtea Constituțională și va informa partenerii de dezvoltare despre acțiunile discriminatorii și anti-europene față de cetățeni.

Persoanele cu nevoi speciale din municipiul Chișinău și cele din alte regiuni au aceleași drepturi, iar de politicile în domeniu este responsabil nu altcineva decât Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Așa și nu au explicat de ce au lipsit Chișinăul și UTA Gagauzia de bani. Chișinăul, cât și UTA Gagauzia tot sunt cetățeni ai Republicii Moldova, politicile statului trebuie să fie uniforme. Scopul de bază, totuși, a fost de a delega cât mai multe responsabilități pe seama municipiului Chișinău. Guvernul a fost dat în judecată de către primăria municipiului Chișinău pentru mai multe delegări de atribuții fără a le fi oferite acoperiri financiare”, a menționat Vladimir Bolocan, șef adjunct Direcția Generală Asistență medicală și Socială.

Potrivit datelor oficiale în Moldova sunt peste 7 mii de asistenți personali. În Capitală sunt aproape 2200 de asistenți personali, dintre care peste 1.300 pentru persoane adulte. Salariul acestora variază între 3 și 4 mii de lei.

Luni, 11 martie, asistenții personali din municipiul Chișinău, care îngrijesc persoane cu dizabilități, au protestat repetat în fața clădirii municipalității, în timpul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei. Aceștia acuză autoritățile locale că le ignoră problemele, după ce le-a fost tăiată finanțarea. În replică, edilul Ion Ceban susține că partidul de la guvernare a mobilizat protestatarii și că împărtășește nedreptatea făcută în raport cu acești specialiști, ”doar că nu Primăriei Chișinău trebuie să se adreseze, ci Guvernului, Parlamentului și Președinției. Există un partid care deține toată puterea în stat și care a decis să facă discriminare pe seama oamenilor, a instituțiilor, a localităților”.

PAS nu a comentat acuzațiile lui Ceban.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media