Fermierii care au întârzieri la plata ratelor în 2024 din cauza calamităților naturale vor fi scutiți de penalități în proporție de 100%. Pentru asta, ei trebuie să prezinte un act care demonstrează că nu pot să-și îndeplinească obligațiile contractuale, eliberat de Camera de Comerț și Industrie. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, în urma ședinței Comitetului de Supraveghere al Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii.
O altă măsură vizează acordarea unei vacanțe de plată de 6 luni pentru ratele intermediare scadente în perioada 2 septembrie 2024 – 31 decembrie 2024, la cererea scrisă a fermierilor beneficiari, în baza aceluiași Aviz de atestare.
Totodată, va fi suspendată plata ultimei rate scadente în 2024, pentru aceeași perioadă, 2 septembrie 2024 – 31 decembrie 2024, în aceleași condiții.
Pe lângă aceste măsuri, s-a decis reducerea avansului inițial necesar pentru Programul de dezvoltare a sistemului de irigare la scară mică de la 40% la 20%. În acest mod, autoritățile vor să faciliteze accesul fermierilor la echipamentele de irigare esențiale pentru sustenabilitatea agriculturii.
Recent, la Guvern a avut loc o ședință la care au participat un grup de fermieri, premierul Dorin Recean și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Agricultorii au cerut instituirea stării de urgență, însă executivul a spus că sunt alte căi legale prin care ei pot fi ajutați. Bolea a spus că executivul va aloca 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție în agricultură pentru compensarea pierderilor suportate. Fermierii spun că acești bani nu vor soluționa problema.
Ulterior, Asociația Forța Fermierilor a solicitat repetat o întrevedere cu președintele Maia Sandu și cu șeful legislativului, Igor Grosu. Într-o declarație transmisă presei, agricultorii au venit cu un ultimatum: autoritățile au șapte zile la dispoziție pentru a organiza întâlnirea, în caz contrar, ei spun că vor ieși la proteste