La Chișinău este organizată o expoziție de realitate virtuală, care își propune să arate lumii consecințele războiului provocat de Rusia în Ucraina. Expoziția poartă numele de War Up Close, adică Războiul de aproape.
Expoziția folosește fotografii panoramice la 360 de grade, imagini capturate de drone și modele 3D pentru a arăta realitatea dură a acestui război, în care sunt distruse clădiri și milioane de vieți sunt afectate.
Vizitatorii pot vedea imagini de dinainte și de după război, oferindu-le o perspectivă directă și nefiltrată asupra impactului agresiunii Rusiei în Ucraina. De asemenea, expoziția le permite să exploreze virtual o zonă și să vadă imagini dintr-un punct fix, folosind dispozitive speciale de vizualizare.
Proiectul a fost inițiat de experți ai organizațiilor din Ucraina, Discover.ua și FreegenGroup, care, prin intermediul fotojurnaliștilor cu ani de experiență și a tehnologiilor de ultimă generație, au cartografiat, în ciuda pericolelor, crimele împotriva Ucrainei pentru generațiile viitoare, pentru a păstra vie memoria acestei tragedii.
Proiectul „War Up Close” colaborează strâns cu Serviciul de Urgențe, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Culturii și Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina. Imaginile panoramice și cele capturate de drone ajută echipele de salvare la îndepărtarea dărâmăturilor și evaluarea impactului real al distrugerilor.
Expoziția include și o selecție de artefacte din timpul războiului, precum și linkuri către imagini la 360 de grade, care pot fi vizualizate fără echipament de realitate virtuală.
De la lansarea din 2022, expoziția „War Up Close” a fost prezentată în locații din întreaga lume, inclusiv în Europa, Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est, Australia și America de Nord, atrăgând un număr impresionant de vizitatori.
Partenerii proiectului la Chișinău sunt Biroul din Republica Moldova al Fundației Konrad Adenauer și Muzeul Național de Istorie a Moldovei.