grâu, porumb, floarea-soarelui

Exportul de cereale moldovenești în Uniunea Europeană a crescut de opt ori între anii 2020 și 2023

Exportul de cereale moldovenești în Uniunea Europeană a crescut de opt ori între anii 2020 și 2023, iar anul trecut valoarea lor a constituit 290 de milioane de dolari. Peste 85 la sută din aceste exporturi moldovenești au ajuns în România. Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, spune că, din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina, numărul țărilor în care sunt exportate cerealele moldovenești a scăzut, ceea ce a determinat redirecționarea acestor exporturi în statele UE.

Un alt factor care a determinat această creștere este calitatea cerealelor moldovenești.

”Până la începerea războiului, Republica Moldova exporta în circa 25 de țări, după începerea războiului noi exportăm doar în 14 țări. Marea majoritate a lor sunt țările Uniunii Europene, cel mai mult noi exportăm în România, deci România pentru noi este primul partener de dezvoltarea în calea comerțului”, Vasile Șarban, secretar de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Directorul executiv al Asociației “Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău, spune că majorarea semnificativă a exporturilor de cereale moldovenești în UE, în special în România, a fost determinată de schimbările survenite în lanțurile logistice cauzate de izbucnirea războiului din Ucraina. Bădărău a mai subliniat că o parte considerabilă a cerealelor moldovenești care ajunge în România este reexportată ulterior de companiile comerciale românești în alte țări ale lumii, inclusiv în Africa.

”Până la război 30% de cereale se exporta prin Giurgiulești, Giurgiulești fiind un port foarte mic, deci respectiv tot exportul de cereale s-a direcționat de alte puncte, în special s-a direcționat spre România, spre porturi din România, portul Galați, Constanța cel mai mult, dar inclusiv și companiile prelucrătoare sau diferite companii cu necesități din România au început să cumpere produse de cereale și oleaginoase din Republica Moldova”, Alexandru Bădărău, directorul executiv al Asociației “Forța Fermierilor”

Bădărău a mai menționat că majoritatea fermierilor moldoveni își exportă producția prin intermediul firmelor de brokeraj, deoarece nu au volume suficiente de recoltă pentru livrări directe în străinătate. Potrivit lui Bădărău, în acest an, fermierii vor avea și mai puține posibilități de a evita intermediarii, pentru că, din cauza secetei, recolta va fi de aproximativ 3,5 tone la hectar, ceea ce este aproape de două ori mai puțin decât norma.

”Căldura excesivă facând ravagii ceea ce ține de vapurarea apei și practic uscând plantele de la o zi la alta. Noi avem inclusiv mesaje și video și fotografii de la agricultori din practic toate zonele, începând de la Cahul până la Edineț, deci agricultorii ne dau dovezi și imagini că sunt afectați de aceasta secetă”, Alexandru Bădărău, directorul executiv al Asociației “Forța Fermierilor”

Volumul exporturilor de cereale din Moldova ar putea scădea din cauza secetei, atenționează secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, care precizează că recolta din acest an va fi mai mica în toate țările din regiune.

”Volumele recoltate ele vor fi sub așteptările sau sub prognozele pe care noi am făcut la nivelul lunii martie sau aprilie. Asta ar presupune că ar fi mai puțin de 1,5 milioane de grâu și pe alte culturi de asemenea. Exportul încă poate fi influențat și mai tare pe partea de porumb și pe partea de floarea soarelui, deoarece aceste culturi la moment se află într-un risc mai sporit, legat de secetă, secetă hidrologică și secetă atmosferică”, Vasile Șarban, secretar de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Vasile Șarban a mai adăugat că majorarea exportului de cereale este un rezultat bun pentru economia statului, dar Ministerul Agriculturii consideră că cerealele ar trebui prelucrate în Moldova, așa încât să fie exportate cu o valoare adăugată mai mare.

În 2023, valoarea exporturilor de cereale moldovenești în România a constituit 247 milioane de dolari. Pe locul doi în topul destinațiilor europene pentru aceste produse agricole din țara noastră se plasează Grecia, cu exporturi de 18,4 milioane de dolari, iar pe locul trei este Italia, cu 16,7 milioane de dolari.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA