Președintele american Donald Trump a impus Moldovei taxe vamale de 31 la sută. Liderul de la Casa Albă a invocat că țara noastră aplică taxe de 61 la sută pentru importurile din Statele Unite, fapt infirmat de experți economici. Specialiștii mai spun că taxa mai mare pentru exporturile noastre în SUA nu va avea un impact direct și puternic asupra economiei, dar oricum, schimbările nu pot fi neglijate. Acum, mai puțin de trei la sută din exporturile moldovenești ajung în America.
Expertul Adrian Lupușor crede că Moldova trebuie și are tot dreptul legal să riposteze prin măsuri protecționiste, dar în mod inteligent. El propune, de exemplu, ca țara noastră să majoreze tarifele pentru produsele americane care concurează cu producătorii autohtoni, cum ar fi cele alimentare și băuturile. În același timp, spune Adrian Lupușor, Moldova nu trebuie să scumpească importurile de mașini, echipamente și tehnologii americane. Expertul mai afirmă că Moldova nu va fi afectată imediat în mod dramatic de ceea ce descrie drept ofensiva comercială lansată de Donald Trump. Și asta pentru că ponderea Statelor Unite ale Americii în exporturile de bunuri din Moldova este de 2.5% din totalul exporturilor.
Iar expertul Marin Gospodarenco atrage atenția că războaiele comerciale nu se încheie niciodată bine, nici pentru una dintre părți. El estimează că pentru Moldova, impactul va fi indirect, dar deloc neglijabil. Și asta pentru că economia Moldovei este conectată la Uniunea Europeană, pentru care taxele impuse sunt de 20 la sută.
”Dacă Uniunea Europeană suferă o scădere a exporturilor în Statele Unite, efectele se vor resimți și la noi. Cererea pentru produsele moldovenești ar putea scădea, iar accesul la finanțări și investiții ar putea deveni dificil. Dar nu toate veștile sunt rele. Orice criză economică aduce și oportunități. Uniunea Europeană va fi forțată să-și regândească strategiile comerciale și să-și diversifice parteneriatele. În acest context, am putea deveni mai atractivi pentru companiile europene care caută soluții alternative pentru producție și export”, Marina Gospodarenco, expert economic.
Printre produsele moldovenești exportate în Statele Unite se numără vinurile, băuturile alcoolice, îmbrăcămintea și mobila.
”Acești producători vor avea de suferit, pentru că vor crește prețurile produselor exportate pe piețele Statelor Unite ale Americii. Luând în considerație că cheltuielile de logistică, în ultimii doi ani au crescut, va scădea mult competitivitatea produselor autohtone”, Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie.
Premierul Dorin Recean a dat asigurări că Guvernul de la Chișinău va sprijini producătorii moldoveni care vor fi taxați mai dur de Statele Unite. Prim-ministrul nu a precizat însă dacă Republica Moldova va răspunde Washingtonului pentru această decizie.
”Înțelegem preocuparea producătorilor noștri care au muncit constant ca să aibă acces la piața americană și Guvernul va interveni să-i ajute pe acei antreprenori ca ei să-și mențină competitivitatea”, Dorin Recean, prim-ministru.
În 2024, schimburile comerciale dintre Moldova și Statele Unite au ajuns la 225 de milioane de dolari. Dintre care, exporturile reprezintă 90 de milioane, iar importurile, 135 de milioane de dolari. Precizăm că doar 2,5 la sută din exporturile moldovenești ajung în Statele Unite, pe când în România, peste 30 la sută. Trei din patru produse autohtone vândute peste hotare ajung în Uniunea Europeană.