Caută
Close this search box.

Expert: Tiraspolul acționează ca parte a Republicii Moldova

Tiraspolul acționează ca parte a Republicii Moldova. Astfel a comentat fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea,  recentele acțiuni ale regimului separatist de la Tiraspol care a decretat stare de urgență economică în legătură cu incertitudinea privind livrarea gazelor către regiune din 1 ianuarie 2025.

Ceea ce vedem acum doar confirmă o dată în plus că administrația de la Tiraspol, în pofida retoricii oficiale, de fapt, înțeleg, simt și acționează ca și parte a Republicii Moldova. Și că de fapt, mizele lor, speranțele lor au fost legate de Chișinău, că Chișinăul va găsi o soluție pentru toți. Nu zic că soluția la care se așteptau ei, cei care controlează regiunea transnistreană, oligarhii locali, neapărat ar fi în interesul Republicii Moldova, dar este emblematic faptul că anume pe noi contează, statul Republica Moldova. Da, acționează ca și cetățeni ai Republicii Moldova, ca și parte a Republicii Moldova”, a declarat Flenchea.

Potrivit opiniei expertului, în cazul unei crize, Tiraspolul a considerat întotdeauna mai simplu să găsească sprijin la Chișinău decât la Moscova.

Totuși, Flechea a atras atenția asupra faptului că până în prezent, Chișinăul nu a oferit o propunere suficient de tentantă pentru administrația de la Tiraspol, care să garanteze respectarea intereselor lor din perspectivă legală.

Totodată, luând în calcul situația creată, fostul vicepremier consideră că anume acum este momentul oportun pentru reintegrarea țării.

Cert e faptul că este timpul să acționăm în vederea pornirii procesului de reintegrare și reîntregire a țării noastre”, a concluzionat Alexandru Flenchea.

Amintim că astăzi, 6 decembrie, Tiraspolul a declarat stare de urgență în economie în regiunea din stânga Nistrului. Liderul separatist, Vadim Krasnoselski, a subliniat că decizia este dictată de  incertitudinea privind furnizarea de gaze din 1 ianuarie 2025, sugerând locuitorilor „să fie pregătiți pentru orice scenariu”.

Cu o zi mai devreme, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că va solicita Parlamentului instituirea stării de urgență în sectorul gazelor naturale, începând cu 16 decembrie. Decizia vine în contextul incertitudinilor legate de continuitatea livrărilor de gaze către malul stâng al Nistrului după 1 ianuarie 2025 și al creșterii tarifelor la gaze.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA