VIDEO EXPERT: Rusia își va intensifica acțiunile subversive în contextul viitoarelor alegeri din Moldova

Înlocuirea Guvernului Gavrilița cu Guvernul Recean, scoaterea în afara legii a Partidului Șor prin decizia Curții Constituționale, scandalurile de corupție electorală în contextul alegerilor bașcanului autonomiei găgăuze și alegerilor locale, precum și operațiunea declanșată de Moscova pentru a deturna procesul european al Republicii Moldova. Acestea sunt câteva dintre cele mai importante evenimente care au marcat politica moldovenească în 2023, anul în care Consiliul European a luat decizia să inițieze negocierile de aderare a țării noastre la UE. Anul trecut, în premieră Republica Moldova a recunoscut public, în cadrul noii strategii de securitate, că Federația Rusă reprezintă o amenințare la adresa sa, iar prevederile documentului adoptat de Parlament poate seta direcția de dezvoltare a Republicii Moldova pentru mulți ani înainte, susține președintele Comunității WatchDog.MD, Valeriu Pașa. Chiar și așa, pericolul din partea Kremlinului asupra proceselor democratice din țara noastră rămâne iminent. Directorul executiv al Institutului de Inițiative Strategice, Vadim Pistrinciuc, consideră că activitățile subversive ale Federației Ruse, inclusiv finanțarea ilegală a partidelor din Moldova, se vor intensifica în 2024, în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale și parlamentare, iar miza ar putea fi siguranța votului.

”În primul rând vorbim despre deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Este greu să subestimezi importanța acestui eveniment pentru țara noastră. Nu a influențat atât de mult pe politica internă, dar pentru țară este important. Pe locul doi aș pune abrobarea noii strategii de securitate. Este o premieră formatul, dar și discursul din această strategie. Sper foarte mult că va seta direcția de dezvotare a Republicii Moldova pentru mulți ani înainte. Este pentru prima dată când Republica Moldova public recunoaște că Federația Rusă reprezintă o amenințare la adresa existenței țării noastre”, a declarat Valeriu Pașa.

”Federația Rusă țintește în primul rând să atace sistemul electoral al țării. Dacă analizați narativele Kremlinului. Pe ei nu îi interesează atât persoana sau partidul, cât au o atitudine foarte negativă de sistemul democratic. Față de drepturile omului Cred că anul viitor, activitățile subversive ale Federației Ruse vor fi și mult mai intense, se vor investi și foarte mulți bani, cred că zeci de milioane de euro. Vor încerca să penetreze tot ceea ce înseamnă sistem electoral din RM, vor încerca să penetreze tot ce înseamnă siguranța votului”, spune Vadim Pistrinciuc.

În cadrul unui interviu colectiv de bilanț oferit pentru postul ONE TV, cei doi experți politici s-au referit și la schimbările de pe arena politică moldovenească, determinate de Federația Rusă, dar și de agenda europeană asumată de Chișinău.

”Vedem o scădere a influenței Partidul Socialiștilor și nu se bazează atât de mult pe pierderea susținerii electoratului cât pe trecerea pe planul doi în lista de priorități a Federației Ruse în Republica Moldova. Chiar dacă Partidul Socialiștilor a avut un rezultat foarte bun la alegerile locale, au avut un rezultat destul de bun la alegerea Bașcanului din Găgăuzia vedem că aceste jocuri de culise între agenții de influență a Moscovei l-au limitat pe Igor Dodon. Lui Igor Dodon i s-a interzis să participe la alegeri în Chișinău, deși este un candidat care cu siguranță s-ar fi clasat pe locul trei. O creștere a influenței lui Șor. Dincolo de decizia Curții Constituționale care este și ea o premieră de a declara partidul în afara ariei constituționale vedem că și-a creat o suită întreagă de partide care a reușit să le promoveze și operează foarte activ pe această filieră. Vedem o întărire a partidelor care se pretind a fi de centru. În primul rând mă refer la partidul primarului Capitalei, la limită dar a reușit din primul tur să câștige un nou mandat. Partidul său a ocupat primul loc la alegerile consiliului municipal Chișinău. Aici este un rezultat mai puțin așteptat. Vedem o creștere în sondaje a partidului condus de fostul premier, Ion Chicu. Constant, dar dacă o să urmărim ultimilor doi ani ei nu aveau cred nici doi la sută treptat, treptat au ajuns la patru la sută și este o forță capabilă să intre în următorul Parlament. Avem revenirea în politică a lui Renato Usatîi pe centru-stânga. Avem anunțul oficial a fostei guvernatoare a regiunii Găgăuze Irina Vlah, care deocamdată nu s-a afiliat la un anumit partid. Abia la sfârșit de an avem un anunț ceva mai serios și de pe dreapta. Avem decizia a trei partide extraparlamentare proeuropene de a coaliza. În sfârșit, se trezesc și aceștia că se apropie alegeri. Tot ce s-a întâmplat anul acesta este tatonare de teren pentru următoarele alegeri parlamentare și prezidențiale”, afirmă Valeriu Pașa.

Evenimentele politice din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia și ingerințele Federației Ruse prin intermediul grupării Șor la alegerile bașcanului au schimbat puternic retorica din regiune.

”Dar din păcate cei care au avut de suferit cel mai mult sunt cetățenii găgăuzi. Dacă comparați și comparați dinamica discuțiilor din și despre Găgăuzia de acum 2 ani de zile o să vedeți că se discuta foarte mult despre autonomie, despre armonizarea legislației cu autonomia Găgăuză. Astăzi se discută despre un partid politic, dar nu se discută despre ceea ce trebuie să aibă găgăuzii, despre proiectele de infrastructură, despre dezvoltare, armonizarea legislației, despre învățarea limbii române, despre învățarea limbii găgăuze, ceea ce ei vor, despere noi programe de educație și așa mai departe”, spune Vadim Pistrinciuc.

Înlocuirea Guvernului Gavrilița cu Guvernul Recean a fost benefică pentru mai multe domenii, dar mai există restanțe care afectează percepția publică despre stabilitatea în Moldova, susține expertul Valeriu Pașa.

”Din punctul meu de vedere am observat o îmbunătățire pe foarte multe domenii nu în toate. Dar de exemplu domeniul cel mai nevralgic este energetic. Nu putem o schimbare puternică, politici mult mai calitative, mai bine explicate, mult mai puține riscuri asumate. Guvernul a început să comunice mai bine departe de a fi perfect, dar și Guvernul și doamna președintă este tras înapoi de contraperformanțele partidului de guvernământ. După schimbarea Guvernului raitingul partidului a crescut cu 10 la sută. Este cea mai mare creștere pe care au avut-o după alegeri. Însă, imediat din vară au pornit înapoi. Partidul de guvernare continuă să facă greșeli. Are greșeli în special mă refer la partea de strategii politice și reforma justiției, lupta anticorupției este un eșec și nu mai poate fi negat”, afirmă expertul de la WatchDog.

”Cred că o critică pe care aș avea pentru actuala guvernare este că, ei comunică cu diferite regiuni și populații din diferite regiuni, dar sunt destul de uneori ignoranți față de regiunile unde nu au primit voturi nu mergem în regiunea ceea că nu ne votează prea mulți oameni și acesta este un lucru greșit. Trebuie să aibă parteneriate cu foarte strânse cu diferite asociații obștești, nu neapărat cele care se ocupă cu activități de politici publice, pot fi și cele care se ocupă de educația copiilor, cu lideri de opinie, cu lideri comunitari din regiune, deci trebui să fie un parteneriat foarte simplu”, menționează Vadim Pistrinciuc

Expertul Vadim Pistrinciuc crede că agenda viitoarelor alegeri parlamentare și prezidențiale va fi determinată de agenda pro-europeană a țării, care prevede unele reforme nepopulare, dar necesare, pe care va trebui să și le asume președintele țării, iar referendumul național privind aderarea la UE ar putea oferi și legitimitate acestor reforme.

„Ai nevoie și de un mandat popular foarte puternic, nu că ai fost ales doar președinte, fiindcă la noi Președintele are foarte puține atribuții. Noi vom avea foarte multe discuții și bătălii vizavi de reforma administrației publice locale care va fi grea. Reformele instituționale. Va trebuie să scăpăm de foarte multe instituții, va trebui să le organizăm și de obicei astfel de schimbări într-un stat vin cu costuri politice foarte mari foarte înalte. Iar atunci când tu nu doar ești ales dar vii și cu un mandat vis-a-vis de procesul de integrare europeană și cetățenii își spun părerea foarte clar, iată atunci tu deja poți să ai mai multă putere de a impune această agendă de schimbări necesare dar de multe ori nepopulare”

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media