Expert: Moldovenii plătesc cel mai mare preț pentru gazele naturale. Reacția Ministerului Energiei

Moldovenii plătesc cel mai mare preț pentru gazele naturale din Sud-Estul Europei. Tariful este de 4 ori mai mare decât în Ucraina sau Ungaria, scrie expertul economic Veaceslav Ioniță. În replică, Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori SA „Moldovagaz”,  spune că informațiile prezentate de Veaceslav Ioniță sunt false.

 

”Dacă să ne raportăm la prețul median de 12,5 Lei/m3, atunci doar în luna decembrie noi am fost deposedați din motive necunoscute încă cu 750 milioane lei. Pentru întreg sezon de încălzire noi v-om plăti în plus pentru gazele naturale nu mai puțin de 4,5 miliarde lei. Asta dacă luăm prețul median, dar nu cel din țări precum Ucraina și Ungaria”, a scris Ioniță.

În replică, Ministerul Energiei afirmă că Ionițǎ face comparație între prețul efectiv aplicat în alte țǎri cu prețul reglementat din Republica Moldova.

”Amintim cǎ, în Republica Moldova nu s-a plafonat prețul gazelor pentru consumatori, ci s-a aplicat mecanismul de compensare în facturi. Conform datelor Moldovagaz, prețul mediu efectiv pentru consumatorii casnici în decembrie 2023, care include și compensațiile acordate de Guvern, a constituit 14.63 MDL / m3. Totodatǎ, din țările indicate de dl Ioniță, doar Bulgaria se aflǎ în condiții similare Republicii Moldova, neavând producție proprie și fiind supusă șantajului de către Gazprom, care a limitat livrările. Celelalte țări fie au producție proprie și, respectiv, posibilitatea de a plafona prețul la gaze, cu derogări la regulile pieței (Polonia, Ucraina, România), fie au acces la surse de gaz natural comprimat (Polonia, Croatia), ori au prețuri subvenționate pentru consumatorii casnici din contul altor consumatori (Serbia, Ungaria)”, se arată în răspunsul Ministerului oferit pentru info1.md.

Și Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori SA „Moldovagaz” a venit cu o replică. Acesta afirmă că informațiile prezentate de Veaceslav Ioniță sunt false.  Tofilat a prezintat alte cifre și a menționat că în primele luni ale anului 2023, preţul mediu în UE a fost de 24,89 lei/m3.

”Tovarăşul Ioniţă a luat ofertele de preţ nereglementate (pe piaţa liberă) pentru decembrie şi le-a comparat cu… tariful anual. Genial, e fix cum ai compara temperatura din luna decembrie cu temperatura medie pe tot anul. Asta da expertiză! Dacă tov. Ioniţă poate aduce gaz mai ieftin în Moldova, licenţa pe 25 ani costă 3250 lei, pot să-i împrumut dacă nu-i ajung bani”, a scris Tofilat pe Facebook.
El mai scrie că Ioniță nu a vorbit despre faptul că multe ţări au extracţie proprie de gaz.
”Ce a „uitat” să menţioneze autorul, este că multe ţări au extracţie proprie de gaz sau au plafonat preţurile la consumatorii casnici. Da, sunt ceva mai bogate ca noi, au bani, îşi pot permite. De pildă, în 2022 peste 800 miliarde de euro au alocat ţările UE ca să reducă facturile la gaz şi energie”, mai scrie Tofilat.

Moldovagaz a depus o cerere la Agenția Națională de Reglementare în Energetică pentru reducerea tarifului pentru consumatorii finali.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media