Expert: Alegerea lui Nicușor Dan garantează susținerea continuă a Moldovei pe calea aderării la Uniunea Europeană

Alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte al României este o garanție că România va continua susținerea necondiționată a Republicii Moldova, inclusiv pe calea aderării acesteia la Uniunea Europeană, a declarat pentru ONE TV, expertul din România Sorin Ioniță. Pe de altă parte, dacă ar fi fost ales liderul AUR, George Simion, exista posibilitatea unei rupturi, consideră expertul.

Luni, în discursul rostit în plenul Parlamentului, noul președinte de la Cotroceni a vorbit despre prioritățile sale, iar printre acestea se numără relația cu Republica Moldova.

”În ceea ce privește relația cu Republica Moldova, sprijinirea parcursului său european, consolidarea și extinderea proiectelor comune în domeniul infrastructurii energetice și de transport, crearea Fondului de garantare a investițiilor românești în Moldova, extinderea schimburilor culturale și academice”, Nicușor Dan, președintele României.

Cunoscutul expert din România, Sorin Ioniță a declarat că instituțiile statului român au susținut și până acum Republica Moldova, însă dacă ar fi fost ales liderul AUR, George Simion, această susținere putea să fie spulberată.

”Promisiunile sunt că va ajuta, nu că va și obține la Bruxelles o accelerare a parcursului european al Republicii Moldova, pentru că România are influența pe care o are. Nicușor Dan va face asta, fiind de fapt o garanție a continuității. Asta a făcut statul român și până acum. Este parte dintr-o agendă est-europeană de consolidare a democrației liberale și Moldova este în peisajul ăsta, având în vedere ce regim politic are acum Republica Moldova și cine este președinte în Republica Moldova. Problema era reală dacă se alegea George Simion. Atunci ar fi fost posibilitatea unei rupturi în această susținere”, Sorin Ioniță, președintele ”Expert Forum” din România.

Mandatul lui Nicușor Dan ar putea fi însă caracterizat prin mai multă transparență, care nu a fost suficientă în ultimii 10 ani, susține Sorin Ioniță.

”Înseamnă continuitate și speranța noastră de cetățeni români, mai multă transparență, deschidere la Cotroceni și explicarea a ceea ce se face atât ca să ajutăm Moldova, cât și să sprijinim Ucraina în războiul actual. Deci, să nu se mai țină lucrurile sub obroc, cum era cu președintele Iohannis. Dar, instituțiile statului român și până acum au sprijinit și Ucraina și Moldova”, Sorin Ioniță, președintele ”Expert Forum” din România.

De părere că mesajele lui Nicușor Dan sunt un semnal puternic de continuare a susținerii Moldovei este și expertul WatchDog în relații internaționale, Grigore Guzun.

”De asemenea, mesajul este despre continuarea consolidării sprijinului politic și instituțional pentru Chișinău. Aici vorbim despre proiecte aflate în derulare la moment, poate chiar, cel mai probabil, aprofundarea cooperării între ambele maluri ale Prutului. În special pe filiera economică, care va accelera nemijlocit procesul de aderare la UE a Moldovei”, Grigore Guzun, expert în relațiile internaționale.

Deși nu este candidatul vreunui partid politic, Nicușor Dan nu ar trebui să întâmpine rezistență politică în demersul său de a sprijini în continuare parcursul european al Republicii Moldova, mai spune expertul de la Chișinău Grigore Guzun.

”Toate partidele de fapt, proeuropene din Parlamentul României, susțin ambițiile de integrare europeană a Republicii Moldova. Cred că va fi o cooperare de fapt, între instituția prezidențială și legislativ și nu cred că vor fi diferențe majore de opinii referitor la Republica Moldova”, Grigore Guzun, expert în relațiile internaționale.

Moldovenii cu care a discutat OneTV își doresc ca noul președinte să susțină aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

”-Ce așteptări aveți de la noul președinte?

-Foarte mari.

-Sperăm ca cu ajutorul noului președinte să reușim și noi integrarea mai rapidă în cadrul Uniunii Europene, unde ne dorim”.

”N-am nicio așteptare. Nu știu. Nu pot să împart în pro-europeni și anti-europeni. Pentru mine cel mai important este ca oamenii să trăiască bine și nu contează cu cine. Important este să fie cu conștiința curată.”

”Ce așteptări?

Să continue democrația și progresul. Produsul intern brut e destul de crescut acum, undeva la 300 de miliarde și sperăm să o ținem tot așa”.

Nicușor Dan, candidat independent, a câștigat alegerile prezidențiale din 18 mai cu 53,60 la sută în fața liderului AUR, George Simion, formațiune acuzată de legături cu Kremlinul.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA