Condiții mai bune pentru pacienții din Soroca. A fost inaugurată Secția Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Raional „Anatolie Prisăcari” , dar și tomograful computerizat din centrul primar AVC, din cadrul aceleiași instituții. La eveniment au participat șefa statului, Maia Sandu, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, reprezentantul Băncii Mondiale în Republica Moldova, Inguna Dobraja.
Potrivit ministrului Ala Nemerenco, evenimentul de astăzi, de fapt, a dat start procesului de inaugurare a 11 secții de de terapie intensivă din întreaga țară, inclusiv în spitalele republicane și raionale, Spitalul Raional Soroca fiind prima instituție care beneficiază de acest seviciu modernizat.
„Reparația capitală și dotarea secției de terapie intensivă a fost posibilă în cadrul Proiectului derulat de Banca Mondială împreună cu Ministerul Sănătății „Răspuns de urgență la Covid-19 ”. A fost schimbat tot ce ține de electricitate, ventilare și tot ce este necesar pentru secția cu un asemenea profil. Lucrările au constituit 18 milioane de lei. În total, pe țară, pentru toate 11 secții, au fost cheltuiți 187 milioane de lei. Echipamentele pe care le vedeți aici, o parte au fost procurate din resursele bugetului de stat, circa 1, 6 milioane lei. Capacitatea secției e de 12 paturi”, a comunicat Ala Nemerenco.
De asemenea, demnitarul a menționat că, la acest capitol, Republica Moldova a beneficiat de suportul Organizației Mondiale a Sănătății care cu suportul Guvernului Irlandei și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare, a realizat dotarea secției cu paturi noi în valoare de 56 mii dolari.
Prezentă la eveniment, președintele Maia Sandu a ținut să aprecieze contribuția Guvernului în procesul de modernizare a instituțiilor spitalicești.
„Astăzi vedem rezultate concrete ale Deciziei Guvernului de a schimba subordinea și de a trece spitalele raionale în subordinea Ministerului Sănătății. Au fost multe discuții, suspiciuni, dar acestea sunt lucrurile pe care vrem să le facem, vrem să avem spitale europene. Această secție arată ca o secție europeană. Asemenea lucruri vrem să facem peste tot în țară. Investițiile au fost făcute anul trecut, fiind de aproape 40 milioane de lei. Mai avem de lucru. Economia noastră nu este atât de puternică ca să poată genera toate resursele de care avem nevoie ca să transformăm toate spitalel într-un an sau doi. De aceea este important să avem prieteni, deoarece o parte din finanțarea pe care o obținem vine de la țările care ne sprijină, vine de la instituțiile internaționale cu care avem o relație foarte bună și să știți că, de fiecare dată, atunci când am ocazia să discut cu parteneri ai Republicii Mioldova, de fiecare dată spun că avem nevoie de bani pentru modernizarea sistemului spitalicesc, pentru că oamenii sunt cea mai valoaroasă resursă a țării noastre și îmi doresc foarte mult ca să avem oameni sănătoși, educați. Doar așa putem să construim o țară modernă”, a spus Maia Sandu.
Tot astăzi, la Spitalul raional Soroca a fost inaugurat și tomograful computerizat, procurat în cadrul unui alt proiect derulat de Ministerul Sănătății împreună cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
„Acest tomograf va servi pentru toate necesitățile diagnostice pentri cetățenii din raionul Soroca, dar și din raioanele adiacente. Acest dispozitiv va servi inclusiv pentru necesitățile acestui centru primar de accidente cerebro-vasculare care a fost creat prin Ordin în Spitalul raional Soroca. Centrul va fi activat în scurt timp”, a spus ministrul Sănătății.
Ministerul Sănătă