În ultimii cinci ani, ponderea consumului de energie verde în Republica Moldova a crescut de cinci ori, cu cel mai mare avans înregistrat în perioada 2024–2025. Totuși, în Moldova există câțiva antreprenori care pot fi considerați adevărați „pionieri” ai energiei verzi — unul dintre aceștia este Constantin Mușițanu. Primul său generator eolian a fost achiziționat și instalat în Moldova înainte de criza energetică de acum trei ani.
”Turbina eoliană din spatele meu a fost montată în 2021. Pe vremea când ideea de energie verde nu era încă populară în țară. Atunci, Constantin Mușițanu a făcut o investiție curajoasă, pe cont propriu și cu riscuri considerabile. A cumpărat echipamentul de pe piața second-hand. L-a transportat în 11 camioane din Germania și l-a instalat în raionul Orhei. Costul total al proiectului s-a ridicat la aproximativ 600.000 de euro. În ciuda perioadei lungi de recuperare a investiției, antreprenorul a văzut potențial în acest domeniu”, Dementii Cuțevițchi-Negruța, jurnalist ONE TV.
Mușițanu povestește că este inginer de profesie, iar acest lucru l-a ajutat să prevadă, cu mult înainte ca energia verde să devină un trend în Moldova. A abordat proiectul cu seriozitate. Înainte de instalare, a analizat în detaliu toate locațiile posibile pentru a găsi cele mai eficiente zone pentru turbinele eoliene. Chiar și așa, după patru ani, investiția a fost recuperată în proporție de 50%.
”E foarte greu de a face o prognoză de răscumpărare din considerentul că noi suntem producătorii pe piața liberă. Nu suntem eligibili. Nu avem un tarif fix. Noi vindem energia cu prețuri diferențiate. Deci astăzi energia poate să costă 50 de bani. Mâine poate să coaste 2 lei și foarte greu să facem o prognoză. Sperăm că în 7-8 ani, vom ajunge la recuperarea investiției”, Constantin Mușițanu, antreprenor.
În 2024, Mușițanu a instalat a doua turbină eoliană. Ajungând astfel la o capacitate totală de 3 MW. Până la declanșarea crizei energetice, energia produsă era vândută în special pe piețele externe. În prezent, o parte considerabilă din această energie este destinată consumului intern din Republica Moldova.
La fel ca Mușițanu, mulți alți antreprenori au decis, în 2024, fie să intre în domeniul producției de energie verde, fie să-și extindă afacerile deja existente, afirmă Eugen Gîrlea, președintele Asociației Producătorilor de Energie Regenerabilă. Iar această tendință are la bază mai mulți factori.
”Unu – legislația, care era ok și permitea agentului economic să investească. Doi – războiul în Ucraina, provocat de Rusia, care a fost ca un trigger, ca un catalizator, care de fapt a însuflat moldovenilor. Păi e ok să fim mai independenți energetic. Și trei – profitul propriuzis sau veniturile. Și propriuzis integrarea europeană pentru că ea de fapt a fost catalizatorul cel care a permis modificarea legislației, noilor normative, directive”, Eugen Gîrlea, președintele Asociației Producătorilor de Energie Regenerabilă.
Potrivit Carolinei Novac, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, anul 2025 le va aduce investitorilor în energie regenerabilă o mai mare stabilitate. Statul organizează acum licitații pentru construcția și instalarea turbinelor eoliene și a panourilor solare, iar conform noilor reguli, jumătate din energia produsă va fi vândută pe piața internă la prețuri fixe. Această măsură are ca scop atingerea pragului de 30% de energie verde din totalul energiei produse în țară.
”Avem 690 de mW capacitatea instalată. Cu alte 165 mW capacități noi care urmează va fi instalate, planificăm a doua licitație cu 173 mW și noi suntem ferm convinși că sub acest tempou și ce vedem noi și pe piața liberă. Cu siguranța vom atinge ținta de 30% . Și mai mult de atât după 2030 noi credem ferm că noi avem capacitatea de export net și în alte țări”, Carolina Novac, secretar de stat al Ministerului Energiei.
Potrivit datelor oficiale, în unele zile din luna iunie a acestui an, sursele de energie regenerabilă au acoperit peste 40% din necesarul total de consum energetic al Moldovei.