Emoții pentru 15 351 de absolvenți de liceu. Aceștia au susținut vineri primul examen de Bacalaureat

Emoții pentru 15 351 de absolvenți de liceu. Aceștia au susținut vineri primul examen de Bacalaureat, cel la limba de instruire. Elevi din mai multe instituții de învățământ s-au adunat de dimineață în curtea Liceului Teoretic ”Ion Creangă” din sectorul Râșcani al Capitalei, unul dintre centrele de BAC din oraș. Pe lângă pix și o sticlă cu apă, unii candidați și-au luat cu ei chiar și manuale și conspecte pentru a-și consolida cunoștințele pe ultima sută de metri.

 ”Curtea Liceului Teoretic ”Ion Creangă” din Capitală este arhiplină. Peste 300 de elevi din 9 instituții de învățământ vor susține astăzi primul examen de bacalaureat la limba de instruire. Absolvenții sunt susținuți de părinți și profesori. Chiar dacă sunt copleșiți de emoții, tinerii spun că sunt pregătiți pentru a susține cu bine a examenul”,  Zinaida Batîru, jurnalist ONE TV.

 ”- Sunt careva emoții dar mă simt pregătită, până când nu sunt emoțiile așa de mari, o să vedem când o să intrăm deja. Cred că sunt pregătită orice ar fi nouă aș vrea, dar de ce nu și 10.

-Crezi că o să obții?

-Da”.

”Ne-am pregătit foarte bine de BAC cu profesoara noastră de limba română și suntem pregătiți toți. Sunt emoții, dar o să fie mai multe când voi intra în sala de BAC, dar o să treacă”

”-Oleacă de stres am avut, am repetat toate operele, oleacă de plâns.

-Când ai plâns?

-Ieri.

-De ce?

-Mă tem să nu greșesc ceva și să îmi dezamăgesc părinții.

-Ai venit cu părinții?

-Nu.

-Cum te-au încurajat părinții?

-Principalul să scrii ceva și noi nu vom fi supărați, principalul să nu te stresezi”.

Unii au mizat totuși pe faptul că testul nu va conține subiecte dificile.

”-Mă îngrijorez să nu pice niște întrebări care oleacă te încurcă De exemplu Lucian Blaga, Nicolae Dabija sunt cei mai complicați scriitori .Sperăm la un șapte că nu sunt tare fanat de limba română.

-Ți-ai făcut poate niște foițe?

-Nu, dar pe drum ne-am amintit de dânșii”.

”Am subiecte mai subtile care nu aș dori să îmi cadă. Poezie să nu îmi cadă, mai bine text sau opere cu tematică, dara așa e ok”.

La ora 8 și 30 de minute, directorul Liceului Teoretic ”Ion Creangă”, Corneliu Solomon, i-a întâmpinat pe elevi și i-a informat cum se va desfășura examenul.

”Intrăm în sala de examen și acolo rămânem și așteptăm în liniște. Acolo vor aștepta asistenții de examen”.

În timp ce așteptau să fie verificați la intrare în instituție, absolvenții deveneau tot mai emoționați.

”-Aveți emoții?

-Da, destul de mari.

-Acum emoțiile se multiplică și mă tem să nu mă pierd puțin, dar o să mă adun și va fi tot ok. Eu sper că va decurge bine, cred în mine și o să pot să rezolv toți itemii corespunzător”

”Am stat până târziu să repet tot materialul mă simt așa cu emoții”.

Profesorii au venit să-și încurajeze discipolii înainte de examen.

”Să fie calmi și să citească foarte atent itemii că din emoții pot să mai sară pe anumite emoții cele mai importante și să nu intre in esența itemilor șă nu scrie ce nu este real și conform cerințelor și baremului”, Natalia Rusu, diriginte, Liceul Teoretic ”Waldorf”.

”Sunt elevi că a trebuit să ia și calmante. Uni dintre ei sunt deja acceptați la universități și examenul nu contează dar pentru alții atmosfera de examen este un eveniment stresant și atunci suntem aici. Să îi așteptăm să vedem cu ce emoții, vedeți că zâmbesc nu sunt foarte stresați”, Nederița Liliana, Diriginte, Liceul Teoretic de Limbi Moderne și Management.

Iar părinții erau chiar mai emoționați decât elevii.

”Emoțiile sunt aș spune de două feluri, aș spune că și un pic de retrăire și cred că retrăiesc mai mult ca copilul meu, dar totodată înțeleg că e o etapă nouă în viață și toți trecem prin asta”.

 ”Sunt emoții fiindcă ei nu sunt deprinși cu etapele acestea de examinare, dar noi când eram treceam și în a 10, 5, a 6 și au emoții mai mari de cât noi atunci”.

Exact la ora 9:00, ușile instituției s-au închis, iar accesul în interior a fost interzis.

Următorul examen de bacalaureat, cel la limba străină se va desfășura pe 11 iunie. Pe 14 iunie, elevii cu profil real vor susține examenul la matematică, iar candidații de la profilul umanist vor avea proba la Istoria românilor și universală. Ultimul examen de bacalaureat pentru disciplina la alegere va fi organizat pe 18 iunie.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA