Elevii din Moldova ar putea studia conform unui nou curriculum şcolar. Când va fi pus în aplicare

Elevii din Moldova ar putea studia conform unui nou curriculum şcolar începând cu 2027. Conceptul noului document a fost prezentat de ministerul Educației, iar una dintre schimbările propuse este ca elevii să aibă mai puține discipline școlare, ceea ce le va permite să aleagă materiile care prezintă pentru ei mai mult interes.

”În primul rând, dorim să încadrăm mai multe competențe noi în conținuturile noastre educaționale și în curriculum. Să facem în așa fel încât competențele și cunoștințele financiare, ecologice și anumite atitudini determinate de egalitatea de gen, competențe de viață să fie încadrate în disciplinele de bază. Să ne asigurăm că la disciplinele cum este matematica, de exemplu, învățăm și ce înseamnă dobândă, credit și plasăm conținuturile teoretice într-un context mai relevant”, spune ministrul Dan Perciun.

Disciplinele existente nu vor fi reduse, însă vor fi integrate cu noi discipline, spun reprezentanții Ministerului Educației.

”Păstrăm aceleași discipline, nu reducem nicio oră, dar facem update-ul curricular. Umblăm la curriculă, o îmbunătățim, facem schimbări calitative”, afirmă Valentina Olaru, secretar de stat.

Potrivit secretarei de stat a ministerul educației noile modificări vor ajuta elevii să folosească cunoștințele fundamentale pe care le-au acumulat la școală în viața de zi cu zi.

”Datele de la Pisa arată că majoritatea elevilor întâmpină dificultăți la acest capitol. Chiar dacă și au cunoștințe profunde la fizică, la biologie, la chimie, atunci când au de rezolvat o situație cotidiană, cum să folosească aceste cunoștințe în rezolvarea unor probleme de viață, cu regret, copiii noștri nu prea arată mari performanțe”.

Planuri de alternativă vor fi propuse separat pentru toate ciclurile, cel primar, gimnazial și liceal, spune ministrul Educației.

”Să oferim mai multă flexibilitate pentru elevi în alegerea disciplinelor în acele planuri cadru care nu sunt obligatoriu, de alternativă, care ar putea să fie alese de către școlile care își vor dori și vor beneficia de suport financiar suplimentar și adminnistrativ suplimentar pentru a le implimenta. Elevii vor putea să își aleagă mai multe discipline la liceu. În medie, avem 30 de ore la liceu dintre aceștea 15 se propune a fi ore obligatorii cu anumite ore stabilite, care vor fi stabilite în examenul de absolvire și cu 15 ore, aproximativ jumătate care vor fi discipline la alegere și obționale”.

Ultima revizuire curiculară a fost efectuată în 2018.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media