185 de elevi din Capitală au susținut în premieră un examen în format digital. Elevii, absolvenți ai treptei primare, care își fac studiile la Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” și ”Gheorghe Asachi” din Chișinău au venit la examen fără pix și foaie. După ce a sunat clopoțelul, ușa instituțiilor a fost încuiată, iar în sala de examen au intrat doar elevii, observatorii de la Ministerul Educației și reprezentanți din Estonia, care au monitorizat procesul de desfășurare a examenului.
”-Ești pregătit?
-Da
-Ești emoționat?
-Ești nervos ?
-Nu.
-Bine”
”Republica Moldova face astăzi istorie, sunt primii copii din două instituții de învățământ care susțin testul la matematică în format digital, copii de clasa a patra și suntem încrezători că acest proces va continua și se vor înscrie perfect în lumea digitală în care noi trăim”, Lilia Ivanov, directoare Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare.
La Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” din Chișinău au susținut examenul 112 elevi dintre care 59 în format digital. Potrivit directorului Instituției elevii care au efectuat testarea la calculator au terminat cu mult mai devreme realizarea sarcinilor, față cei care au decis să îl realizeze pe hârtie.
”Copii au avut exact o oră ca și ceilalți care au scris pe hârtie. Chiar după jumătate de oră majoritatea au ieșit și știind deja punctajul. Aceste punctaje nu se convertesc în note dar în calificative, dar copilul știi deja cu ce merge acasă. Cei acre au scris pe hârtie au ieșit mai târziu dar dacă copilul este bun scrisul pe hârtie presupune un efort în timp suplimentar”, Dorin Popa, Director Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” din Chișinău.
”Emoții pentru elevii din clasele a patra, de la liceul teoretic român -francez Gheorghe Asachi din capitală. Absolvenții acestui liceu sunt prima promoție care susține examenul in format digital. Aceștia își testează astăzi cunoștințele la matematică. Examenul a început la ora 9 și a durat o ora”, Zinaida Batîru, jurnalistă ONE TV.
În timpul examenului, reprezentanții din Estonia au fost prezenți în ambele instituții de învățământ, subliniind că Estonia contribuiela dezvoltarea sistemului de învățământ din Moldova de mulți ani și va continua această colaborare.
”Estonia sprijină Moldova prin diferite tipuri de proiecte internaționale de dezvoltare începând cu anul 2006. Ceea ce am învățat este că există destul de multe asemănări între țările noastre. Valorizarea educației și transformarea digitală sunt cu siguranță asemănările care ne unesc. Astfel, Estonia a devenit un lider mondial în domeniul e-guvernării, în timp ce Moldova își dezvoltă rapid sectorul IT și digitalizează serviciile publice”, Kristi Kulu, Manager de program pentru Educație din Estonia.
Directorii care au acceptat să piloteze în instituții acest model afirmă că procesul este unul simplu și mult mai ușor atât pentru elevi cât și învătățori.
”Testul asistat de calculator ține de viitorul nostru. În era digitală este ok, să mergem cu digitalizarea, deci eu văd, mai ales că pentru copii este ceva foarte familiar copii s-au simțit degajați, nu s-au simțit stresați cel puțin cei care au venit la examen asistat de computer. Au întâmpinat dificultăți? S-au întâmplat dar noi am avut cu permisiunea Agenției de evaluare am avut un reprezentant tehnic de-al nostru care îl ajuta ajuta când avea nevoie de ajutor și am fost asistat de un reprezentant din Estonia care ne-a ajutat să corectăm în timp real”, Dorin Popa, Director Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” din Chișinău.
Elevii spun că procedura a fost una interesantă și că nu au întâmpinat greutăți la realizarea testului.
”Eu cred testul acesta a fost foarte interesant și foarte bine că pe calculator că acesta este ca un abgreit pentru școli în general. Eu cred că a fost destul de ușoară și trebuie de făcut mereu examene la calculator”.
”Mie mi se pare că varianta să scrii testul la calculator este foarte interesant. Pentru mine această variantă a fost mai simplă Testul a fost în mediu, nici prea ușor, nici prea greu”.
”Mi se pare destul de ușor dar avem nevoie un pic de sarcini pe maculator fiindcă uneori nu eram sigur, dar pe calculator e destul de ușor și interesant”
31114 elevi din 1084 instituții de învățământ au susținut vineri examenul la matematică pentru absolvirea treptei primare. Următoarea testare pentru elevii claselor primare se va desfășura în data de 21 mai, la limba de instruire.