Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect de hotărâre care prevede modificarea reglementărilor privind cerințele de etichetare energetică a unor produse cu impact asupra consumului de energie. Proiectul, prezentat de Secretarul general al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, are ca obiectiv transpunerea în legislația națională a unor noi regulamente europene.
Prin modificările propuse va fi completat cadrului normativ național în domeniul etichetării energetice.
„Proiectul ate drept scop transpunerea în legislația națională a 5 regulamente noi în vederea completării cadrului național în domeniul etichetării energetice în conformitate cu evoluțiile cadrului normativ european. Este vorba despre următoarele produse: dulapuri frigorifice, aparate pentru încălzire, unități de ventilare, cazane pe combustibil solid, telefoane inteligente și tablete”, a precizat Borosan.
Totodată, proiectul propune modificarea a cinci regulamente deja existente referitoare la uscătoarele de rufe, aparatele de climatizare, cuptoarele și hotele de bucătărie, instalațiile pentru încălzirea apei și cele pentru încălzirea incintelor.
„Astfel continuăm armonizarea legislativă în domeniul etichetării energetice conform obligațiilor de armonizare ce rezultă din Acordul de asociere”, a subliniat secretarul de stat.
Constantin Borosan a menționat că anterioe au afost aprobate regulamente pentru alte 18 produse cu impact energetic, în conformitate cu noile etichete energetice ale UE care exprimă eficiența energetică a electrocasnicelor pe o scară de la A la G.
Premierul Dorin Recean a subliniat importanța eficienței energetice nu doar la nivel economic, ci și pentru companii și consumatori.
„Eficiența energetică este importantă pentru productivitatea economiei și a companiilor. De asemenea, aceste ajustări ne vor ajuta să facilităm exportul de electrocasnice din Republica Moldova„, a spus prim-ministrul.
Potrivit specialiștilor în domeniul energetic, noile reglementări vor contribui la reducerea consumului de energie în sectorul rezidențial, responsabil de aproximativ jumătate din consumul final de energie al țării. De asemenea, etichetele energetice vor facilita includerea echipamentelor electrocasnice în programul EcoVoucher, destinat sprijinirii achizițiilor de aparate eficiente energetic.
Un alt avantaj este că echipamentele importate în Republica Moldova sunt deja destinate pieței UE, fiind etichetate conform standardelor europene. Astfel, distribuitorii locali nu vor suporta costuri suplimentare pentru implementarea noilor reglementări.