Echitatea de gen, susținută. Peste 200 de femei din țară au beneficiat de instruire în cadrul academiei de liderism

Peste 200 de femei din toată țara au beneficiat de instruire în cadrul Academiei de liderism în realizarea și adoptarea Planurilor de acțiuni privind promovarea egalității de gen, bunei guvernări și transparenței decizionale.

În cadrul proiectului, peste o sută de funcționari publici și reprezentanți ai mai multor ONG-uri au fost instruiți în promovarea bunei guvernări și a politicilor publice sensibile pe dimensiunea de gen, iar 15 dintre participanți au obținut și granturi pentru implementarea proiectelor din domeniu.

„Am implementat un proiect la nivel de localitate care direct am beneficiat ca administrație publică fiindcă a fost elaborat în cadrul proiectului iplmentat de asociație, plan local sensibil la gen care a fost aprobat prin decizie de consiliu”, afirmă Maria Manole, primar satul Zubrești, raionul Strășeni.

„Vreau să vă zic că m-a pregătit foarte mult, mi-a îmbuntățit abilitățile, m-a făcut mult mai rezistentă la unele lucruri pe care le trăisec și nu evită să se întâmple zi de zi și respctiv anume academia a fost cea care m-a convins că eu trebuie anume să merg și să particip în alegeri”, spune Alina Pascaru, primar satul Bănești, raionul Telenești.

Am avut o mare onoare să particip și la o vizită de studiu în Belgia. Chiar am vizitat și Parlamentul European. M-au impresionat oportunitățile Belgiei care sunt oferite femeilor. La ei există practica de deschidere a grădinițelor de tip familial. Sunt sigură că o putem implementa și în RM, chiar acum particip într-un proiect”, a dezvăluit Lidia Ostaș, consilier local, satul Congazscicul de Sus, UTA Găgăuzia.

Printre proiectele finanțate este și „Young people in action”, al cărui scop a fost sensibilizarea locuitorilor mai multor sate din raionul Drochia privind egalitatea de gen.

Am dezvoltat un proiect regional în cadrul căruia au fost implicați tineri cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani inclusivv femei și fete din grupuri subreperzentate, cum ar fi minoritățile etnice sau grupurile social vulnerabile, care au fost capacitate în domeniul bunei guvernări și incluziunii sociale. De altfel au fost dezvoltate trei picturi murale în trei localități rurale din Drochia și efectiv ealborate trei planuri de acțiune locală care au primit și susținere ddin partea administrației publice locale”, afirmă Stanislav Cebotari, manager de proiect AO Centrul de resurse „Univers” Drochia.

În cadrul evenimentului de încheiere a proiectului, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a subliniat importanța parteneriatelor între organizațiile societății civile și autoritățile publice locale pentru a asigura dezvoltarea durabilă a comunităților din țară.

„Noi suntem foarte mândri că am susținut implementarea acestei inițiative, iar rezultatele vorbesc de la sine. Vom investi toate eforturile necesare pentru a ne asigura că egalitatea de șanse este asigurată pentru bărbași și femei, băieți și fete, pe tot teritoriul Republicii Molodova”, a menționat Janis Mazeiks.

Lidera de proiect, Liliana Palihovici, a atras atenția că este crucial să se continue eforturile de promovare a bunei guvernări și a politicilor publice sensibile pe dimensiunea de gen pentru a asigura progresul și dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova.

Avem comunități pe care am reușit să le susținem să implementeze proiecte interesante care crează condiții mai bune de viață pentru femei. Avem organizații ale societății civile care sunt finanțate să implementeze la nivel de comunitate activități ce sunt orientate pe susținerea diferitor grupuri de persoane”, afirmă Liliana Palihovici, președinta AO „INSTITUTUM VIRTUTES CIVILIS”.

Proiectul „Parteneriate pentru liderismul femeilor și buna guvernare” a fost realizat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA