După o vară cu niveluri foarte de mici, Dunărea se revarsă la Budapesta. Apele au acoperit faleza unde funcționau localuri, conform Digi24.
Se presupune că motivul este din cauza afluenților care au adus în fluviu cantități foarte mari de apă, după ce în ultima lună pe continent au alternat furtunile de zăpadă cu temperaturile foarte mari.
Autoritățile spun că nivelul Dunării este de 6,93 metri, cel mai mare după inundațiile istorice din 2013. Locuitorii din Budapesta spun că nu-și amintesc să mai fi avut inundații la sfârșitul lunii decembrie. De obicei, în această perioadă, Dunărea ar trebui să fie parțial înghețată.
„Dacă ne uităm la imaginea de ansamblu, putem observa că volumul precipitaţiilor în perioada de iarnă este în creştere, iar odată cu creşterea temperaturilor vom observa mai puţină zăpadă, plus că cea depusă se topeşte mai devreme. Astfel putem presupune că în viitor inundaţiile provocate de topirea zăpezii, care se produc de obicei primăvara, ar putea avea loc mai devreme, posibil chiar în lunile de iarnă”, a comentat climatologul Anna Kis, angajata Proiectului „1.5 degrees”.
Autoritatea pentru ape a anunţat că ultima oară când nivelul Dunării a depăşit 6 metri în luna decembrie a fost în 1987, dar atunci apele fluviului nu au inundat terasamentul.