Locuri de muncă bine plătite și condiții sigure pentru salariați. Sunt doar câteva dintre revendicările Confederației Naționale a Sindicatelor expuse în contextul Zilei Internațioanale a Muncii. Președintele CNSM, Igor Zubcu, susține că salariile mici și prețurile ridicate rămân a fi o problemă. Acesta a venit cu un apel către autorități pentru a remedia situația.
„Anual, la 1 Mai, oamenii muncii și mișcarea sindicală se solidarizează pentru a reaminti că drepturile lucrătorilor trebuie respectate, că ei merită salarii decente, condiții de muncă sigure și inofensive, formare și creștere profesională, respectarea dreptului la afiliere în sindicate și la purtarea de negocieri colective, să aibă speranță în ziua de mâine și un viitor prosper”, se menționează în mesajul președintelui CNSM.
Acesta a subliniat că, deși Republica Moldova este aliniată la mai multe standarde internaționale în domeniul muncii, în viața de zi cu zi, lucrătorii și mișcarea sindicală continuă să se confrunte cu diverse probleme, precum nivelul salariilor, care este „cel mai jos în regiune și nu asigură lucrătorilor și familiilor acestora un trai decent”, creșterea prețurilor, care „sărăcește populația”, condițiile de muncă ce „continuă să afecteze sănătatea și viața lucrătorilor” și altele.
În context, Igor Zubcu a reiterat că CNSM militează în continuare pentru promovarea și protejarea drepturilor și intereselor salariaților, membri de sindicat, asigurarea unui trai decent cetățenilor, crearea locurilor de muncă bine plătite și conforme cerințelor în domeniul securității și sănătății în muncă.
„Facem apel către partenerii noștri sociali – Guvern și Patronate – pentru a acorda o atenție sporită problemelor social-economice cu care se confruntă lucrătorii și întreaga societate, precum și respectării standardelor și principiilor parteneriatului social și creării condițiilor pentru dezvoltarea acestuia, drept singura cale de menținere a coeziunii, păcii și stabilității sociale pe teritoriul Republicii Moldova”, se mai arată în mesajul președintelui CNSM.
Printre obiectivele pentru viitor, pe care și le propune CNSM se numără:
- promovarea stabilirii unui salariu minim în mărime de 50% din salariul mediu pe economie;
- promovarea elaborării unui mecanism care să prevadă acoperirea cu negocieri colective a circa 80% dintre salariați;
- promovarea perfecționării legislației în domeniul salarizării în sectorul bugetar și cel real în vederea sporirii motivației și menținerii salariaților din economia națională;
- promovarea perfecționării Legii privind sistemul public de pensii, pentru asigurarea unui trai decent tuturor beneficiarilor de pensii;
- neadmiterea liberalizării legislației muncii în detrimentul drepturilor și intereselor salariaților sub pretextul dezvoltării mediului de afaceri și a climatului investițional;
- promovarea îmbunătățirii permanente a stării de securitate și sănătate a salariaților la locul de muncă și a adoptării, cât mai urgent, a unui document de politici în domeniul securității și sănătății în muncă.
Totodată, liderul Confederației Sindicatelor a menționat necesitatea elaborării și aprobării unui document de politici în domeniul combaterii economiei informale, precum și a implementării Registrului electronic al salariaților din Republica Moldova.