VIDEO Dragalin, despre concursul pentru funcția de procuror general: Procuratura Anticorupție a pornit un proces penal

După ce concursul pentru funcția de procuror general a fost anulat, Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal pe acest caz. Despre aceasta a anunțat șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, într-un discurs live pe pagina de Facebook a instituției.

În ultimele zile au apărut mai multe comentarii despre circumstanțele referitoare la concursul pentru funcția de procuror general al Republicii Moldova.Mai mulți experți, juriști s-au exprimat despre faptul că e necesar să aibă loc o anchetă pentru a elucida toate circumstanțele acestui concurs: să determinăm dacă a fost o greșeală sau un abuz, dacă a fost o situație de influiență din interior sau din afară și multe alte aspecte. Procuratura Anticorupție s-a autosesizat. Deci a fost înregistrat un proces verbal care expune circumstanțele depistate. Înregistrarea acestui proces verbal și pornirea unui proces penal ne va permite să examinăm circumstanțele acestui concurs și să adoptăm careva soluții. Din punct de vedere al competenței, subiecții speciali dați în competența Procuraturii Anticorupție includ membrii CSP. (…) PA are competența de a investiga potențiale acte precum abuz de serviciu, neglijența în serviciu sau chiar încercarea de a influența pe cineva prin promisiuni, presiuni sau corupere (…). La moment avem înregistrat și pornit un proces verbal”, a comunicat Veronica Dragalin.
Șefa Procuraturii Anticorupție a precizat că acesta nu este un dosar penal, ci este e o fază inițială de investigație, care precedă un dosar penal.
În această fază de proces penal, legea ne permite să folosim anumite instrumente, de exemplu  putem ridica acte și documente relevante, putem audia martori în cadrul procesului penal, ca să putem ajunge la o soluție. Sunt două posibilități: O soluție este de a refuza pornirea urmăririi penale, pentru că nu sunt circumstanțele, probele care confirmă că există o bănuială rezonabilă că o infracțiune sau dispunerea urmăririi penale, care ar presupune că mergem la următoarea fază a investigației – unde legea ne permite să folosim și alte instrumente pentru a determina eventual dacă pot fi acumulate suficiente probe pentru un caz care ar putea fi trimis în judecată„, a explicat Dragalin.
Reamintim că concursul pentru funcția de procuror general a fost anulat la data de 28 februarie,  hotărârea fiind aprobată la ședința Consiliului Superior al Procurorilor.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media