Dosarul „kuliok”: Fostul președinte Igor Dodon cere să se i permită să nu mai participe la ședințele de judecată

Fostul președinte Igor Dodon a cerut Curții Supreme de Justiție să-i permită să nu mai participe la ședințele de judecată în dosarul penal supranumit „kuliok”, în cadrul căruia este învinuit de trădare de patrie, corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării PSRM din partea unei „organizații criminale”, condusă de fostul lider PDM Vlad Plahotniuc.

Dodon a invocat că are o agendă foarte încărcată din cauza activităților pre-electorale și electorale, iar atunci, când va fi necesar, se va prezenta în fața magistraților. Procurorii au calificat solicitarea drept neîntemeiată. Totuși, magistrații i-au permis, deocamdată, liderului socialist să lipsească doar de la ședința de judecată de joi, 25 aprilie, în cadrul căreia au fost audiați în calitate de martori ai acuzării foștii deputați Alexandr Slusari și Marc Tcaciuc.

Fostul deputat comunist Mark Tkaciuk a declarat că toată informația pe care o deține legată de acest dosar penal a aflat-o din presă și a ironizat pe seama statutului său de martor al acuzării.

„Probabil, există o opinie, potrivit căreia eu m-aș fi aflat în punga neagră care se transmitea, aș fi numărat banii și aș cunoașe exact cine a luat, cine nu a luat și de unde provin banii. Este o istorie urâtă, din toate punctele de vedere, care nu face bine nici participanților la acest proces, nici țării noastre, nici democrației. Eu am declarat aceasta de multe ori și poziția mea nu s-a schimbat”, afirmă Mark Tkaciuk, fost deputat PCRM.

Procurorul Petru Iarmaliuc a explicat că Tkaciuk a fost chemat în calitate de martor al acuzării pentru că un alt martor, Igor Grigoriev, a declarat anterior că în timpul activității politice ar fi aflat împreună cu Mark Tkaciuk despre faptul că Igor Dodon ar avea legături cu serviciile speciale rusești. Mai mult, procurorii spun că ar avea și probe despre aceste legături. Tkaciuk însă afirmă că nu cunoaște așa informații și nici nu a făcut astfel de afirmații vreodată.

„Nu pot să comentez și nu pot să apreciez la moment, atâta timp, cât noi nu am prezentat și nu am cercetat toate probele acuzării și m-am prezentat, dacă într-adevăr, există și inclusiv alte probele materiale, care confirmă legătura lui Dodon cu serviciile speciale sau cu reprezentanții acestuia în acest sens. Vom demonstra prin probe, inclusiv materiale, scrise, de ce nu și conversații care a avut loc între persoanele care sunt vizate în aceasta ancheta”, a spus Petru Iarmaliuc.

În cadrul audierilor, fostul deputat al Platformei DA Alexandr Slusari a necat faptul că Blocul ACUM ar fi știut despre faptul că Igor Dodon negociază cu Vlad Plahotniuc crearea unei coaliții de guvernare dintre PSRM și PDM. Asta în contextul în care Dodon susține că negocierile au fost mimate și chiar coordonate anticipat cu liderii Blocului ACUM.

Avocații lui Dodon au pus  accent în fața magistraților pe faptul că Slusari este implicat în activități politice și face parte din Consiliul de administrare al întreprinderii de stat „Energocom”.

Mi se pare că avocații s-au transformat în niște politiceni, care cumva să se concentreze pe acest dosar, evident, după mine, pe de o parte, pe niște lucruri politice, adică, orice cuvânt să intrepreteze ca o presiune politică, pe de altă parte se leagă pe niște chițebușuri procedurale”, spune Alexandr Slusari, fost deputat al Partidului DA.

Igor Dodon a declarat presei că toți martorii audiați anterior în instanță nu ar fi comunicat nimic concret legat de acest dosar și că încredințează comunicarea cu ei avocaților săi.

Dosarul penal a fost pornit în baza unei înregistrări video filmate cu o cameră ascunsă în timpul întâlnirii lui Igor Dodon cu Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov din iunie 2019.

În imagini se vede că fostul lider democrat încearcă să-i transmită lui Dodon o pungă neagră, în care se presupune că ar fi fost bani pentru finanțarea PSRM.

Igor Dodon neagă toate acuzațiile și se declară nevinovat.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media