Premierul Dorin Recean a avertizat despre dificultățile majore cu care Republica Moldova s-ar putea confrunta în sezonul rece, evidențiind doi factori principali care ar putea genera o criză: o posibilă întrerupere a gazelor naturale către stânga Nistrului și majorarea tarifelor la gaze naturale.
„Dragi cetățeni, trebuie să fiu onest cu Dumneavoastră. Avem de confruntat o iarnă foarte grea. Trebuie să fim pregatiti pentru acest lucru”, a declarat Recean.
Premierul a explicat că, în cazul în care Gazprom nu-și va onora obligațiile contractuale, 350.000 de oameni din stânga Nistrului, majoritatea cetățeni ai Republicii Moldova, ar putea rămâne fără căldură și electricitate.
„Aceasta s-ar putea transforma într-o catastrofă umanitară. Pentru că sunt cetățenii noștri, noi trebuie să găsim o soluție pentru această eventuală criză”, a subliniat Recean.
A doua sursă de îngrijorare este cererea de majorare a tarifelor la gaze naturale, care urmează să fie analizată de ANRE.
„Aceasta este o solicitare care trebuie examinată atent și transparent. Știu că există foarte multe întrebări, iar răspunsurile vor fi oferite în cadrul audierilor parlamentare”, a adăugat premierul.
În același timp, șeful executivului a dat asigurări că, în pofida dificultăților, Guvernul va rămâne aproape de cetățeni, prin identificarea soluțiilor pentru a sprijini populația.
„Situația va fi complicată, dar vreau să dau asigurări că Guvernul Republicii Moldova va fi alături de cetățeni”, a declarat Dorin Recean.
Amintim că, în ședința de Guvern din 11 septembrie 2024, prim-ministrul a dat asigurări că tarifele la gaz și energie electrică nu vor fi majorate în sezonul rece care urmează.
Atunci oficialul a îndeamnat populația să nu se lase influențată de informații false sau dezinformări cu privire la o posibilă creștere a costurilor pentru utilități în perioada de iarnă.
„Campania electorala încă n-a început, dar văd că deja, ca la comandă, s-a început un atac cu informații false, în mode special în ceea ce privește tarifele la gazele naturale și la energia electrică. Guvernul într-adevăr nu poate să cunoască ce va fi pe piața internațională, dar vreau să asigur toată lumea că moldovenii în acest sezon nu vor plăti tarife mai scumpe la gaz și la electricitate”, a declarat atunci permierul.
Menționăm că, în prezent, consumatorii casnici achită 12,15 lei pentru un metru cub de gaz. Prețul la energia electrică produsă de Termoelectrica este de 2 lei/kWh.
Marți, 26 noiembrie, Moldovagaz a cerut majorarea tarifului pentru gazele naturale cu peste 33 %.