Donație de peste 400 mii dolari din partea UE. Universitatea Tehnică a Moldovei, dotată cu echipament modern

Studenții de la Universitatea Tehnică a Moldovei au acum acces la echipament modern donat de Uniunea Europeană. Acesta este destinat pregătirii specialiștilor în domeniul energiei și va asigura un proces de pregătire de înaltă calitate, spun profesorii universitari.

Printre echipamentele puse la dispoziția studenților se numără generatoare de abur, pompe de căldură, modele de centrale termice – toate acestea îi vor ajuta să studieze în practică cum se produce energia și ce metode există pentru aceasta.

Studenții de la UTM susțin că noile echipamente nu doar că le vor îmbunătăți nivelul de pregătire, dar le vor permite și să înțeleagă mai bine tehnologiile moderne folosite în domeniul energiei.

„Interesant, util, cred că vom interacționa mai des cu asta în viitor. Dacă compari echipamentele vechi cu cele noi, acestea sunt complet diferite. Cel nou este mult mai practic, fiabil și efficient”.

„Cred că va fi mai ușor pentru că este un mix din două tehnologii diferite, atât tehnologii vechi, cât și tehnologii noi”.

„În practică ne va ajuta, deoarece fabricile folosesc și echipamente moderne și noi lucrăm cu echipamente moderne și acum acumulăm puțină experiență în acest proces”.

Ministrul Energiei Victor Parlicov a subliniat că, în contextul integrării europene, Republica Moldova, la fel ca UE, trebuie să urmeze calea spre energia verde și să însușească noile tehnologii în acest sens, iar studenții vor deveni viitorii specialiști care vor face față acestor sarcini.

Noi nu știm toate tehnologiile, dar este important ca Republica Moldova să participe în aceasta competiție de tehnologii, nu să fim ca o țară care, ca și anterior, pur și simplu importă produsul gata, la care nu contrebuit cam cu nică, dar să fim o parte de acest proces, de dezvoltare, de cercetare, de legături între mediu academic și biznes, prin care să contribuim, cumva să avem și noi un loc pe piața internațională de dezvoltare de tehnologii”, afirmă Victor Parlicov, ministrul Energiei.

„E un ajutor foarte util pentru noi. Laboratoarele noastre sunt destul de vechi. Acum, primind laboratoare noi, avem oportunități de a crește noi generații cu echipament modern care sigur că pe viitor va îmbunătăți calitatea învățământului și inginerii, absolvenții noștri, vor capăta cunoștințe mai înalte”, a spus Corina Guțu-Chetrușca, professor universitar.

Ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Jānis Mažeiks, a atras atenția asupra faptului că UE a depus eforturi considerabile pentru a crește nivelul de eficiență energetică a Republicii Moldova, dar, în același timp, consideră oficialul este important să se investească în studenți, care, în viitor, vor putea asigura menținerea și dezvoltarea succeselor deja obținute în aceste domenii.

„Cred că pentru Republica Moldova răspunsul este destul de evident, pentru că eficiența energetică este ceea de ce are cu adevărat nevoie țara. Am putut observa acest lucru din experiența ultimilor trei ani, când oamenii și-au dat seama, uneori chiar au fost șocați, cât de scumpă este ineficiența energetică. Acești studenți vor fi cei care pot conduce Republica Moldova spre un viitor mai eficient. Și bineînțeles, mai verde, pentru că eficiența energetică înseamnă nu doar prețuri mai mici, ci și un mediu mai bun”, a menționat Jānis Mažeiks.

Costul total al noului echipament este de 423 de mii de dolari, bani oferiți de Uniunea Europeană. Acesta a fost oferit Universității Tehnice din Moldova în cadrul proiectului „Eliminarea consecințelor crizei energetice din Republica Moldova”, implementat de PNUD.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA