Domnica Manole revine la șefia Curții Constituționale. Votul a fost secret

Domnica Manole este noul președinte al Curții Constituționale. Ea a fost aleasă în această funcție cu majoritate de voturi, în urma unei ședințe a Înaltei Curți.

Domnica Manole a mai fost președinte CC din 23 aprilie 2020 până în 23 aprilie 2023.

În 2016, Manole a fost vizată într-un dosar penal pe când activa la Curtea de Apel Chișinău. Ea era cercetată pentru anularea unei decizii CEC care interzicea organizarea unui referendum solicitat de Platforma DA. În 2019, procurorul a renunțat la acuzații. După ce a fost achitată, Domnica Manole a concurat pentru postul de judecător la Curtea Constituțională. Ulterior, judecătorul CC a reclamat că a fost urmărită penal ilegal, iar Judecătoria Chișinău i-a dat câștig de cauză. Ea ceruse despăgubiri de un milion de lei, însă instanța a  dispus ca din bugetul de stat să-i fie achitate 800.000 de lei cu titlu de prejudiciu moral și 4.500 de lei cheltuieli de judecată.

Domnica Manole a fost candidatul blocului ACUM, din face făceau parte PAS și Paltforma DA, pentru parlamentarele din 2019. În același an, ACUM a propus-o și numit-o pe Manole în funcția de judecător CC.

Manole a devenit pentru a doua oară președinte al Curții Constituționale după ce  judecătorul Nicolae Roșca a demisionat joi. Acesta a fost membru PAS și avocat al președintei Maia Sandu.

 

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media