VIDEO Domeniul securității cibernetice, tot mai atractiv pentru femeile din Moldova

Ocupă de mult timp funcții importante în Guvern, lucrează în structuri de forță, în calitate de salvatori, și nu doar. Femeile au reușit să facă față cu brio tuturor meseriilor. Mai nou, domeniul securității cibernetice a devenit un domeniu destul de atractiv pentru doamne în contextul dezvoltării fraudelor online și a amenințărilor cibernetice.

În ajunul zilei internaționale a femeilor, doamnele care muncesc în domeniul securității cibernetice s-au adunt la o conferință pentru a discuta cum poate fi făcută atractivă această meserie pentru cât mai multe femei din Moldova.

Natalia Spinu, directorul Institutului European de Științe Politice din Moldova, explică că femeile au nevoie să fie inspirate și ajutate să-și depășească temerile.

”Nu există o discrimnare, este doar un procent foarte mic femei în securitatea cibernetică, nu doar în Republica Moldova, dar la nivel mondial sunt 12% de femei în domeniu securității cibernetice. Există aceasta rezistență de a nu lucra în domeniu securității cibernetice, exact cum a spus una din participante, că femeile nu aplică la un pozițiu în securitate cibernetică că, de exemplu, nu am diplome, că nu am suficiente certificate, trebuie să le încurajăm să aplice pentru că avem nevoie de mai multe doamne în securitatea cibernetică”.

Olga Guțu lucrează de 16 ani în structurile de forță, dar de curând a optat pentru domeniul securității cibernetice. Olga susține că acesta este un domeniu foarte important, care se dezvoltă rapid, iar angajații acestuia trebuie să se adapteze rapid la toate schimbările.

”Datorit faptului că în ziua de astăzi totul este într-o dezvoltare foarte-foarte rapidă, noi încercăm cumva să ținem pasul acestor schimbări și evident în fiecare moment, în fiecare domeniu intervin careva dificultăți, atât timp cât noi încercăm să le abordăm, să ne implicăm să ne cunoaștem, desigur că nouă ne este mult mai ușor”.

Olga consideră că în 2024 nu se poate vorbi despre discriminarea femeilor, sau inegalitate, cel puțin în rândurile Ministerului Afacerilor Interne, deaceea fiecare femeie care vrea să învețe ceva nou și să realizeze ceva, este capabilă să o facă, spune aceasta.

”N-aș vorbi despre discriminarea în cadrul ministerului la moment, este inițiat un proces de a adopta condișiile tot pentru ca doamnele atât avansat crește în cadrul ministerului. De ce? Dacă fiecare doamnă dorește, eu cred că ea s-ajungă unde dorește”.

Ambasada Țărilor de Jos în Moldova sprijină activ promovarea specializărilor IT în rândul femeilor, iar ambasadorul adjunct al Olandei în Moldova, doamna Maaike Keiser, consideră că femeile ocupă o mulțime de posturi și fac față cu brio sarcinilor, de aceea merită inspirate și celelalte femei să-și realizeze visele.

”Am văzut aici multe femei care sunt foarte active la nivel guvernamental, în domeniile tehnic și economic, și cred că femeile de aici au multe oportunități de carieră, așa că sunt foarte fericită să văd asta și cred că ar trebui să continuăm să le inspirpm și să le impulsionăm. Văd o mulțime de oportunități pentru femei, așa că dacă vom continua să dezvoltăm acest progres, totul va fi bine”.

Participantele la conferință au subliniat că domeniul securității cibernetice are mare nevoie de specialiști de calitate și că accentul principal ar trebui să fie pus pe instruirea, inclusiv a doamnelor, care ar putea ocupa în viitor mai multe funcții în acest domeniu.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media