Doliu în lumea muzicii. Acordeonistul și dirijorul Mihai Amihalachioaie s-a stins din viață

Cunoscutul acordeonist, dirijor de muzică populară, simfonică și de operă Mihai Amihalachioaie, s-a stins din viață în această noapte, la doar 62 de ani. Vestea tristă a fost anunțată de directorul Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

 

„Îmi este greu să vorbesc la trecut despre Mihai. Un om deosebit și un profesionist desăvârșit. Era unul dintre puținii folcloriști, care cunoaște bine ceea ce face. L-am invitat să facem echipă la Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, fiind angajat ca muzicolog cu o prețioasă experiență. Am reușit o colaborare de doar câteva luni. Nu, nu pot să cred…”, spune directoarea CNCPPCI, Silvia Zagoreanu.
Ministerul Culturii a transmis condoleanțe familiei: ”Sincere condoleanțe tuturor celor îi plâng plecarea atât de devreme – prietenilor, familiei, colegilor, tuturor celor dragi. Va trăi prin profunzimea pieselor și a notelor pe care le-a lăsat, cu grijă, pe această lume….”
Mihai Amihalachioaie s-a născut la 23 februarie 1961, în satul Molnița, regiunea Cernăuți, Ucraina. Studiile muzicale le-a început la Școala de Muzică din orașul Herța, după care și le-a continuat la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”.
În anul 1985 a absolvit Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu” (azi – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), specialitatea: pian, acordeon și dirijat orchestră populară. În anul 1997, a absolvit a doua facultate la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea dirijat muzică simfonică și de operă.
Din anul 1998 a fost dirijor al Filarmonicii Naționale, al Orchestrei Naționale de Cameră, al Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii din Chișinău și dirijor al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.
În anul 1985 și-a început cariera muzicală în calitate de acordeonist și dirijor de muzica populară a Ansamblului „Busuioc Moldovenesc”. În anul 1998 colaborează, ca dirijor, cu Filarmonica Națională, cu Orchestra Națională de Cameră și cu Orchestra Simfonică Radio-TV din Chișinău. A fost angajat al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.
A colaborat mult cu Formația „Provincialii” din România. A efectuat turnee artistice peste hotarele țării, în România, Spania, Bulgaria, Germania, Franța, Italia, Marea Britanie ș. a.
În 2001, pentru întreaga sa activitate, a fost distins cu titlul onorific Maestru în Artă.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA