Doi interlopi din Găgăuzia, racolați de serviciile secrete ruse pentru a incendia clădiri în Estonia

Doi interlopi din Găgăuzia, cu experiență în spargeri de bancomate și furturi organizate în Rusia, au fost racolați de serviciile secrete ruse pentru a incendia mai multe clădiri din Estonia. Despre asta scrie Rise Moldova. 

Prima țintă, la începutul acestui an, a fost un magazin aflat la 10 kilometri de o bază militară NATO. A doua a fost  restaurantul Slava Ukraina din Tallinn. RISE Moldova și Delfi Meedia au documentat trecutul celor doi în Rusia și Moldova și le-au urmărit traseul până la misiunea de sabotaj din Estonia.

Cei doi interlopi din Găgăuzia care au incendiat restaurantul estonian Slava Ukraina. Ilustrație: Art of Alex Buretz / RISE Moldova

Detalii-cheie despre cei doi interlopi

Poartă același nume: Ivan Chihaial. Unul are 32 de ani, celălalt 37.

S-au născut în aceeași localitate: Cazaclia, raionul Ceadîr-Lunga.

Au fost condamnați în Rusia pentru spargeri de bancomate, de unde au furat milioane de ruble.

Ambii au ales să-și ispășească pedepsele în Moldova, nu în Rusia. După ce au ieșit din penitenciar au fost implicați în noi infracțiuni, inclusiv în amenințări cu arma.

Amândoi au fost racolați de serviciul de informații militare al Rusiei (GRU) și plătiți pentru misiuni de sabotaj în Estonia. Recent, aceștia au fost condamnați la închisoare de un tribunal estonian.

ATACURILE DIN IARNĂ


Magazinul COOP din localitatea Osula. Foto: Arved Breidaks / postimees.ee.

Primul incendiu a avut loc pe 17 ianuarie la magazinul COOP din localitatea Osula, regiunea Võru, aflată la aproximativ 10 kilometri de o bază NATO.

Această misiune i-a revenit lui Ivan Chihaial, 32 de ani, racolat anul trecut de serviciul de informații militare al Rusiei (GRU).

La mijlocul lunii ianuarie, el a trecut granița din Rusia în Letonia, la volanul unui Jaguar XF cu numere poloneze. Apoi a intrat în Estonia. S-a dus în Osula, iar pe 17 ianuarie, la ora 22:39, a incendiat magazinul COOP și a filmat totul cu telefonul. După aceasta el a fost plătit în criptomonedă, cu echivalentul a aproximativ 1700 de euro.

A doua zi, același Ivan a primit ordinul de a ataca restaurantul Slava Ukraina din Tallinn.

Pe 27 ianuarie, ambii interlopi: Ivan Chihaial (32 de ani) și Ivan (37 de ani), au intrat în Estonia cu același Jaguar înregistrat în Polonia. Au stat două zile, timp în care au planificat atacul asupra restaurantului Slava Ukraina.

Denumirea restaurantului estonian Slava Ukraina este inspirată de expresia ucraineană „Слава Україні!” (Glorie Ucrainei!), populară în mediul online și folosită intens pe front ca simbol al rezistenței și unității naționale.

Pe 29 ianuarie, aceștia au trecut frontiera în Lituania. După o zi s-au întors în Estonia, de această dată cu un Mercedes-Benz cu numere lituaniene.

Deja în ultima zi a lunii ianuarie, la ora 04:36, Ivan (37) a stropit restaurantul cu benzină și i-a dat foc. Celălalt filma de peste drum, înregistrare care a ajuns ulterior pe YouTube.

Primul din dreapta: Mart Luik, proprietarul restaurantului „Slava Ukraina”, în fața localului incendiat de cei doi interlopi moldoveni. Foto: Rauno Volmar / Delfi Meedia.

Mart Luik, proprietarul restaurantului Slava Ukraina a declarat pentru RISE Moldova că „atacul a fost organizat în timpul nopții. Eu mă aflam acasă la acel moment. Am ajuns acolo după ce a fost activată alarma, iar brigada de pompieri deja securizase locația”.

După atac, cei doi au fugit în Lituania, iar câteva zile mai târziu au fost arestați în Italia.

Proprietarul restaurantului ne-a mai spus că nu îi cunoștea pe interlopii din Găgăuzia.

„Din câte am citit în raportul de investigație, aceștia erau „teroriști în vizită” care au venit la Tallinn cu o misiune clară, adică să atace restaurantul Slava Ukraina la ordinul GRU-ului rus”, susține Luik.

Interlopii moldoveni, în banca acuzaților din Estonia. Și-au acoperit fețele pentru a evita să fie fotografiați. Foto: Andres Putting / Delfi Meedia

O instanță din Estonia i-a condamnat săptămâna aceasta pe cei doi cetățeni ai Republicii Moldova.

Mart Luik, proprietarul restaurantului „Slava Ukraina”, într-un selfie din fața Președinției Moldovei, în 2023. Foto: Facebook / Mart Luik.

Ivan Chihaial (32 de ani) a primit 6 ani și 6 luni de închisoare pentru spionaj. Iar Ivan Chihaial (37 de ani), a primit 2 ani și 6 luni, din care 6 luni cu executare, restul cu suspendare, cu condiția să nu comită alte infracțiuni timp de 3 ani și jumătate. Avocații inculpaților din Estonia nu ne-au oferit niciun răspuns la întrebări, până la momentul publicării acestui articol.

Aceștia trebuie să plătească și daune de peste 10 mii de euro, inclusiv cheltuieli de judecată.

Mart Luik, proprietarul restaurantului Slava Ukraina: „Din fericire, sistemul de stingere a incendiilor a funcționat, iar focul a fost stins rapid. Cu toate acestea, pagubele s-au ridicat la zeci de mii de euro, dar cea mai mare parte este acoperită de compania de asigurări. Acum, restaurantul nostru este deschis și apreciem faptul că mulți clienți își exprimă solidaritatea față de cauza ucraineană și împotriva acestui atac incendiar. Slava Ukraini!”.

Sentința însă poate fi atacată la Curtea de Apel din Tallinn.

TRECUTUL PENAL DIN RUSIA ȘI MOLDOVA


În 2014, Ivan Chihaial (37) a fost condamnat în Rusia la 8 ani și 6 luni de închisoare pentru jaf organizat.

Conform documentelor din instanță, în vara anului 2012, împreună cu alți interlopi moldoveni, el a pătruns într-un magazin alimentar dintr-o localitate de lângă Moscova.

Era aproape ora 1 noaptea. În magazin se afla directorul companiei „Sofino Trade”, care păzea localul. Când a auzit zgomote, bărbatul s-a refugiat la etajul doi, dar a fost urmărit.

Ivan împreună cu ceilalți interlopi l-au pus cu fața la pământ, i-au legat mâinile și picioarele cu un cablu și i-au pus o pernă pe cap:

Culcă-te, omule, culcă-te, dacă vrei să trăiești și nu ți se va întâmpla nimic”, i-ar fi spus unul dintre ei.

Atacatorii au spart atunci bancomatul unei bănci care se afla în magazin, au forțat și un seif, plecând cu peste 4,6 milioane de ruble. În instanță, directorul magazinului declara că „atacatorii comunicau între ei în rusă și într-o altă limbă”.

La câteva luni după condamnare, Ivan a cerut să execute pedeapsa în Moldova, iar autoritățile de la Chișinău au aprobat transferul. Deja în 2017, judecătorii moldoveni i-au redus pedeapsa în baza legii cu privire la amnistie, iar la începutul lui 2018 a fost eliberat condiționat.

Câteva luni mai târziu, Ivan împreună cu un prieten cu același nume de familie au fost implicați într-un nou incident după ce au urmărit în trafic un automobil, au încercat să-l oprească forțat și i-au amenințat pe pasageri cu un pistol. În mașină se aflau și copii.

Pentru acest caz, o instanță din sudul Moldovei l-au condamnat, în aprilie 2021, la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru o perioadă de 5 ani.

Din documentele consultate de RISE Moldova, Ivan Chihaial (37 de ani) a fost până recent șofer de camion la o firmă din Găgăuzia, iar ultimul venit încasat a fost în martie 2025.

CEALALTĂ CARTE DE VIZITĂ. IVAN, 32 DE ANI


Ivan Chihaial, 32 de ani. Foto: Andres Putting / Delfi Meedia

Și celălalt Ivan Chihaial a fost condamnat în Rusia.

Asta după ce, în februarie 2012, împreună cu mai multe persoane, a pătruns ilegal în clădirea Academiei Ruse de Muzică Gnesin unde i-au imobilizat pe agenții de pază, au spart un bancomat al băncii Uralsib și au furat peste șapte milioane de ruble.

La finalul aceluiași an, Ivan a fost condamnat la 7 ani de închisoare.

În 2016 el a cerut Ministerului de Justiție din Moldova să fie transferat într-un penitenciar din Moldova. Iar peste un an a solicitat judecătorilor să-l elibereze condiționat, dar cererea i-a fost respinsă.

El a fost eliberat în 2019.

În 2021, Ivan a fost oprit în trafic de poliție. Mirosea a alcool.

El a refuzat testarea, iar magistrații din Moldova l-au sancționat cu 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității și i-au suspendat permisul de conducere.

Iurie SANDUȚA (RISE Moldova), Martin LAINE (Delfi Meedia, Estonia)

Fact-checking: Departamentul de Fact-checking al RISE Moldova.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA