Mitropolia Basarabiei, reacție la ”analiza juridică” făcută de Mitropolia Moldovei

Mitropolia Moldovei invocă canoane și date istorice false atunci când afirmă că ”nu există niciun motiv canonic pentru care, pe teritoriul Republicii Moldova, să existe două Biserici Ortodoxe”. Este comentariul Mitropoliei Basarabiei la solicitarea info1.md, după ce Mitropolia Moldovei a emis un text de câteva pagini în care ar fi făcut o analiză juridică ce ar demonstra că pe teritoriull țării nu poate exista și Biserica Ordotoxă română.

 

”Atât istoria și canoanele le răstălmăcesc după bunul lor plac. Veridicitatea surselor lor de informare este sub semnul îndoielilor. Așa ziși „teologi” nerecunoscuți de nimeni, răzvrătiți și luptători împotriva Bisericii Ortodoxe Române, nu au nicio greutate în cuvânt și după limbajul lor se vede fățiș cui sunt aserviți”, afirmă Mitropolia Basarabiei.
Mitropolia mai spune că nu este în conflict cu Mitropolia „Chișinăului și a Întregii Moldove”.
”Cea din urmă, în permanență, a alimentat un conflict și o rezistență pe față încă de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei și a folosit toate pârghiile pentru desființarea ei. Acum când credincioșii și preoții văd și cunosc adevărata față se folosesc și invocă canoane și date istorice false ca lupta lor să continue, canoane ce nu au ținut seama atunci când cu presiunea armelor și a războiului au ocupat spațiul canonic al Bisericii Ortodoxe Române. Indiferent de presiunile pe care le vor face Chișinăul și Moscova, Patriarhia Română nu va mai permite încă o dată ca fii Bisericii Sale să fie sub opresiune bisericească”, se mai arată în comentariu.
Amintim că, Mitropolia Moldovei a publicat un text în care afirmă că nu poate să conviețuiască cu cea a Basarabiei. Mai mult, nu ar exista niciun motiv pentru care pe teritoriul țării noastre să existe două Biserici Ortodoxe.  Autorii textului spun că au făcut o analiză juridică menită să arăte faptul că Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove este continuatoarea reală de drept a tuturor formelor de organizare bisericească existente în istorie în spațiul actualei Republici Moldova, iar nu structura paralelă creată în 1992, adică Mitropolia Basarabiei.

Receant, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidat la București de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a calificat drept nevalabile sancțiunile aplicate de Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, clericilor care au trecut la Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române. Sinodul a decis aprobarea a 200 de posturi clericale și 30 neclericale, după ce unii clerici au părăsit  Mitropolia Moldovei și au aderat la cea a Basarabiei.

După această decizie, Mitropolitul Chișinăului Vladimir și Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova i-au transmis o scrisoare Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în care îl cheamă la dialog.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media