Consiliul Superior al Procurorilor urma să examineze, pe 15 noiembrie, solicitarea procurorului general Ion Munteanu privind modificarea structurii Procuraturii Anticorupție, însă subiectul a fost amânat din cauza unei deplasări de serviciu a acestuia. „Schimbarea structurii acestui organ a fost planificată cu mult timp în urmă și nu are legătură cu recentele declarații ale politicienilor”, a afirmat Aliona Nesterov, membră a CSP. Cu toate acestea, ministra Justiției și membră a CSP, Veronica Mihailov-Moraru, consideră că reforma este esențială pentru eficientizarea activității instituției.
„Vreau să precizez că acest demers a fost introdus anterior discuțiilor din presă privind necesitatea unor schimbări majore la Procuratura Anticorupție. Am avut o solicitare similară în februarie, dar nu am aprobat atunci organigrama. Astăzi trebuia să specificăm concret subdiviziunile din Procuratura Anticorupție”, a explicat Aliona Nesterov.
Potrivit ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în prezent, la Procuratura Anticorupție activează circa 10 anchetatori și 15 ofițeri de urmărire penală.
„Clarificarea structurii și aprobarea organigramei vor accelera procesul de recrutare, aducând mai mult personal pentru investigații, inclusiv prin detașarea ofițerilor de la alte instituții. Rezultatele eficiente ale instituției depind în mare parte de managementul conducerii”, a spus ministra Justiției, subliniind că autoritățile au oferit sprijinul necesar, dar implementarea rămâne responsabilitatea procurorilor.
În același context, Nesterov a reamintit că responsabilitățile Procuraturii Anticorupție au fost reduse semnificativ, iar aceasta gestionează acum doar cazuri de corupție la nivel înalt.
„Să nu uităm că au fost limitate competențele. Corupția mică și sistemică a fost transferată la procuraturile teritoriale și la CNA, iar Procuratura Anticorupție a rămas să se ocupe de cazurile de corupție înaltă”, a precizat ea.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că alte instituții precum MAI sau SIS și-au îndeplinit sarcinile corespunzător.
„Necesitatea demisiilor și schimbărilor în cadrul Procuraturii trebuie decisă de CSP, dar trebuie să recunoaștem că Procuratura Anticorupție nu a îndeplinit așteptările. Cu tot sprijinul politic oferit, atunci când vrei să muncești, muncești”, a spus Grosu.
Nu se știe încă data exactă a următoarei ședințe a CSP, dar aceasta ar putea avea loc la sfârșitul săptămânii viitoare. Luni, președinta Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate, care a evaluat activitatea Procuraturii Anticorupție, subliniind eșecul în lupta împotriva corupției politice. Membrii CSS au recomandat măsuri pentru îmbunătățirea eficienței, în timp ce reprezentanții PA au invocat lipsa de personal, buget și un sediu propriu.