Discursul Președintelui Maia Sandu în cadrul celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU

Președintele Maia Sandu, în discursul său de la înalta tribună a ONU, la cea de-a 78-a Adunare Generală a organizației, a făcut apel către lumea liberă să sprijine Republica Moldova.

 „Aderarea Moldovei la UE nu este doar o alegere politică, este singura cale de a ne proteja libertatea, pacea și democrația. În acest sens, fac un apel către Comisia Europeană și toate țările membre ale UE să ne susțină. Mă adresez și dincolo de granițele UE, către toate țările lumii libere, în special cele cu democrații bine înrădăcinate, solide, care se bucură de multă vreme de beneficiile acesteia și îi înțeleg valoarea. Succesul sau căderea unei democrații răsună la nivel global. Când o democrație prosperă, dă curaj și altora; când una se zdruncină, poate declanșa un efect de domino. Astăzi, lupta pentru democrație în orice colț al lumii este luptă pentru democrație pretutindeni. Iar în această luptă comună pentru democrație, noi vom învinge”, a declarat Maia Sandu.

Șeful statului a menționat că Republica Moldova este o țară aflată pe prima linie în luptă pentru democrație, ocupând o poziție fermă alături de Ucraina care continuă să reziste în fața invaziei Rusiei.

Precum a subliniat președintele, deși nu se confruntă cu o amenințare militară iminentă, R. Moldova în fiecare zi este nevoită să contracareze asaltul hibrid al Rusiei, ce include atât șantajul energetic, cât și sprijinul pentru separatism, atacuri cibernetice, campanii de dezinformare.

În discursul său Maia Sandu a reiterat că, în ciuda tuturor obstacolelor, autoritățile au drept obiectiv soluționarea pașnică a problemelor, inclusiv în raioanele din stânga Nistrului. În context, șeful statului a facut apel pentru retragerea necondiționată a trupelor ruse care staționează ilegal în regiunea transnistreană.

Totodată, de la înalta tribună a ONU, Maia Sandu a menționat că progresul economic, consolidarea securității și a democrației noastre fac parte din drumul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană.

Reamintim că Maia Sandu se află într-o vizită oficială la New York, unde a avut discuții bilaterale cu lideri europeni precum președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset, președintele Slovaciei, Zuzana Čaputová, și prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson. Discuțiile s-au axat pe aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, derularea reformelor și consolidarea relațiilor bilaterale. De asemenea, Maia Sandu a discutat cu Victoria Nuland, subsecretarul de stat al SUA pentru afaceri politice, subliniind aprecierea pentru suportul constant american.

Totodată, în cadrul vizitei, Președintele Maia Sandu a primit premiul „Freedom Fighter” 2023, din partea Centrului de Analiză a Politicii Europene.

Citește și: Maia Sandu a primit premiul „Freedom Fighter”, în prima zi de vizită la New York

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media