foto:voceabasarabiei.md

VIDEO Directorul Institutului Oncologic din Moldova: O treime dintre cazurile de cancer pot fi prevenite

Lipsa medicilor și asistenților medicali, imposibilitatea de aprovizionare a pacienților cu medicamente conform planurilor, costurile exorbitante pentru echipamentul medical performant și corupția sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă Institutul Oncologic din Moldova. În ajunul zilei internaționale de Luptă Împotriva Cancerului, ONE TV a realizat un interviu cu Ruslan Baltaga, directorul Institutului Oncologic. La un an de la preluarea mandatului de manager al uneia dintre cele mai mari instituții din țară, Baltaga susține că lucrurile în acest domeniu se mișcă din loc, iar printre punctele strategice în 2024 se numără depistarea precoce a cancerului, accesul egal la diagnostic și tratament, reînnoirea protocoalelor clinice naționale, dar și renovarea și dotarea spitalului.

 

”Îmbunătățirea infrastructurii, proiectul de construcție a buncherului de radioterapie, planificăm până la sfârșitul anului instalarea a unui accelerator linear. Darea în scurt timp a unui tomograf performant cu 256 de slice-uri, pregătim spațiul și proiectul pentru instalarea unei rezonanțe magnetice și alte echipamente care le așteptăm până la sfârșitul anului a unui aparat radiologic, modernizarea și îmbunătăţirea condiţiilor de tratament în secțiile de pediatrie, în radioterapie, în secțilie chirurgicale, policlinică. Urmează și alte echipamente de citogenetică, urmează să facem renovarea spațiului, care va fi o etapă în domeniul îmbunătățirii diagosticului.  Unul din proiecte mari este Eficientizare Energetică care va și presupune reparație în toate secțiile având în vedere că vor fi modificate atât sistemele de ventilare cât și cele electrice”. 

Pacienții se plâng că pierd timp prețios pentru a ajunge la medic și că investigațiile durează uneori până la câteva luni. Directorul Institutului Oncologic afirmă că acest mecanism a fost îmbunătățit și că se depun eforturi pentru a asigura un acces mai mare și mai rapid la serviciile instituției.

”Noi am analizat care este structura rândurilor și unul din aspecte era rândul de așteptare până la 45 de zile. Noi am apelat la MS, CNAM, ca rezultat s-a creat program de efectuare a acestor proceduri, și rândurile pentru pacienții la aparatele de înaltă performanță s-au redus de la 45 de zile cum era de la 2-3 zile până la 14, în funcție de urgență. Programarea o face CNAM într-un sistem informatizat fără influența factorului uman, pacientul este contactat, mai mult ca atât s-a regionalizat serviciilor respective, nu doar la Chișinău se face și la Cahul, Comrat, Bălți. Acolo unde era situația cu rândurile mai îndelungate, am delegate medici din staționar în policlinică ca să fortifice activitatea respective, am prelungit timpul de activitate pentru unele cabinet. Mai avem și alte planuri de a spori numărul de persoane în auxiliare, un call centru, persoanei care am putea să dirijăm acest lucruri.”

Managerul instituției susține că multe probleme sunt generate de deficitul de angajați.

”Noi beneficiem de oameni experimentați, dar avem nevoie și de cadre tinere. Mai mare este deficitul de asistente medicale, în alte domenii cum ar fi morfopatologia este un deficit de specialiști. Avem șefi de departament care au emigrat, persoane de la 40-50 de ani, specialiști consacrați care au emigrat peste hotare, este într-adevăr un fenomen”.

Deși spitalul are un plan de aprovizionarea cu medicamente, directorul Institutului Oncologic recunoaște că instituția se confruntă cu unele probleme la acest capitol.

”În mare parte aprovizionare este conform planului, dar sunt unele poziții, care din cauza logisticii, perioada post război, a fost probleme cu aprovizionare sau anul trecut o parte de medicamente care au fost câstigate prin tender, nu au trecut testările.  Aceasta este una din probleme, dar se anunță la achiziții și se aduc altele. Nu este o aprovizionare la toate medicamentele 100%  impecabilă. Există unele probleme cu aprovizionarea cu medicamente”.

Administrația spitalului susține că a implementat mai multe măsuri de prevenire a corupției, însă pacienții reclamă în continuare acest fenomen.

”Cancerul este o afecțiune a organismului fix așa cum corupția este un cancer pentru societate. Este o problemă comună, nu este caracteristică doar Institutului Oncologic, caracteristică societății în general și sistemului medical. Identificăm locurile unde ar fi un potențial de corupție și acolo facem instruiri, a fost efectuată o acțiune de testare a integrității, cu câțiva ani în urmă, persoanele care nu au trecut au fost instruite. Colegii cunosc despre riscurile respective, să nu își asume lucrul respective noi ducem instruire, nu tolerăm actele de corupție. Pacienții când se pronunță, se ia o explicație în scris și toate acestea sunt îndreptate conform competenței. Noi nu putem să demarăm ancheta respectivă, noi putem să ne adresăm instituțiilor competente care au metodele respective, au împuternicirea cum se efectuează. Noi și cele care apar în presă le sesizăm la CNA”. 

Șeful spitalului susține că instituția este modernizată constant și că medicii beneficiază de instruiri în țară și peste hotare pentru a putea utiliza echipamentul performant. Acesta însă recunoaște că fără sprijinul donatorilor și a autorităților spitalul nu poate cumpăra echipament modern.

”Este adevărat că oncologia, tehnologiile, medicamentele, tehnologiile înalte sunt mari și pentru a avea aces la ele costurile sunt în creștere, dacă vorbim sau luăm o comparație cum a fost în 2021, 2023. În fiecare an contractual pe care îl avem noi cu CNAM este în creștere, fondurile respective sunt în creștere. Pe lângă aceste proiecte, noi aplicăm la infrastructură. Anul trecut am obținut un proiect de infrastructură finanțat mixt de CNAM și MS, facem renovarea spațiilor de lucru în secțiile consultative diagnostic. De asemenea, pe lângă fondurile respective sunt proiectele MS care vin cu dotări cu echipamente, avem suportul partenerilor internaționali, care de asemenea vin în suportul dezvoltării capacităților institutului oncologic. OMS, în aprilie, ne-a realizat o misiune de urgență pentru a vedea care sunt necesitățile cu refugiații din Ucraina, dar și ajustarea planului de acțiune a programului national. Organizația Internațională de Migrație care vine în suport refugiaților diagnostic și tratamentul. Agenția Națională Atomică cu care țara are un acord de colaborare din 1997, Statele Unite ale Americii, UE”.

O treime dintre cazurile de cancer pot fi prevenite, spune directorul Institutului Oncologic.

”Cancerul cu toate sună ca o sentință, cu toate că este o afecțiune care se poate de tratat, are mai multe aspecte această luptă. 30% din cancer poate fi prevenit prin excluderea factorilor de risc fumatul, alcoolul în exces, lipsa mișcării, alimentari, odată fiind controlați acești factori ar putea preîntâmpina apariția patologiei. 30% pot fi tratate complet dacă s-ar depista în stadiu 1 și 2.”

În Republica Moldova, bolile oncologice reprezintă a doua cauză de deces. Anual, la Institutul Oncologic sunt diagnosticați aproximativ 10 000 de pacienți cu cancer. Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cel mamar, colorectal, de piele, pulmonar și cancerul de prostată.
În total în evidențe sunt 63 000 de pacienți cu tumori maligne, dintre aceștia 500 fiind copii.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media