Caută
Close this search box.

Directorul ANRE, declarații privind scumpirea gazelor și riscul unor noi majorări de tarife

Decizia de a majora tariful pentru gazele naturale a fost luată în contextul creșterii prețurilor internaționale și, ca rezultat, creșterea prețurilor de achiziție a gazelor naturale de către furnizorul Moldovagaz. Precizarea a fost făzută de directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Alexei Taran.

Șeful ANRE a mai spus că ajustarea tarifelor a fost necesară în mod de urgență, întru evitarea acumulării unor devieri negative ce ar fi depășit suma de 600 milioane de lei.

Prin acțiunea de astăzi am stopat acumularea devierilor negative. ANRE a calculat: Pană la sfarșitul lunii noiembrie s-au acumulat 227 mln lei devieri negative. Acestea s-au acumulat în special în a doa jumatate a lunii noiembrie, ceea ce  ași determinat urgentarea solicitării Molodvagaz. Dacă nu am fi intervenit astăzi cu aplicarea  prețurilor din 1 decembrie, atunci în luna decembrie s-ar mai fi acumulat, conform prognozei de volum, alte 385 mln. Dacă nu am fi intrevenit acum, la final de an am fi ieșit cu devieri de peste 600 mln lei devieri negative care trebuiau compensate în perioada următoare”, a explicat Alexei Taran.

Potrivit directorului ANRE, la încheiereea procedurii de achiziție a gazelor până la sfârșitul anului 2024 s-a constatat o diferență semnificativă între prețul final efectiv de achiziție conform contractelor față de prețul inclus în calculele prețurilor reglementate în vigoare, aprobate in luna mai.

Acest motiv a dus la necesitatea unei intrevenții rapide în prețurile reglementate. Luna decembrie este luna cu cel mai mare consum la nivel de an. Astfel, orice tergiversare a acestui proces de aprobare ar fi dus la acumulare de devieri financiare negative. Ce înseamnă acest lucru? – un deficit de casă pentru furnizor și un risc de a intra în incapacitate de plată. Exista pericolul ca acesta să nu-și poată onora plățile către furnizorii lui, acest lucru fiind un risc pentru securitatea cu aprovizionarea gazelor pentru întreaga țară în prag de iarnă”, a mai precizat Alexei Taran.

Ce  indică prognozele? Ar putea urma încă o majorare a gazului și a energiei electrice?

Potrivit directorului ANRE, agenția nu are în atribuția sa efectuarea prognozelor pe termen lung. Însă, fiind luați în calcul anumiți factori, specialiștii nu exclud eventuale majorări.

Noi conlucrăm în mod permanent cu toți furnizorii, întrucat aceștia au acces pe piețele intrenaționale, sunt înregistrați la burse, fac tranzații și urmaresc anumite platforme și anumite studii de piață. Din ceea ce vedem la moment, perspectivele de menținere a unui preț ridicat pentru trimestrul unu ale anului 2025 încă sunt destul de mari, avem un ritm accelerat de scoatere a rezervelor din depozitele subterane din UE . Asta se atestă: 1- din cauza sezonului rece, consumul a crescut pe tot continentul; 2 – din motiv că a crescut riscul întreruperii tranzitului de gaze prin teritoriul Ucrainei”,  explică Alexei Taran.

Directorul ANRE subliniază că, având în vedere acești factori, reacția piețelor a generat creșterea prețurilor.

Au crescut prețurile și noi atestăm, pentru primul trimestru cel puțin, o creștere continuă. Mai departe, pentru perioada verii 2025  nu putem da prognoze, întrucât se pot întâmpla multe lucruri în perioada ce urmează care vor influența într-un fel sau altul. Noi nu influențăm prețurile. Noi suntem o țară care consumă”, a spus Taran.

Directorul ANRE confirmă că urmează majorarea tarifului la căldură

Alexei Taran a confirmat că scumpirea gazului ar putea influența și prețul la agentul termic, precizând că deocamdată nu există anumite estimări. Oficialul a declarat că prețurile la căldură vor fi anunțate doar după discuții dintre ANRE și operatorii termoenergetici.

„Combustibilul principal utilizat la producerea energiei termice sunt gazele naturale. Efectiv, pe lanț, vor fi afectate și întreprinderile în sectorul termoenergetic în efectuarea calculelor. În cadrul întreprinderilor termoenergetice, pe parcursul 2024, au fost acumulate devieri pozitive. Urmează să inițiem discuții cu operatorii din sectorul termoenergetic ca să vedem un grafic de depunere a cererilor”, a spus directorul ANRE.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA