Ministerul Educației și Cercetării pregătește un al doilea pachet de măsuri pentru debirocratizare, ce va fi lansat în 2025. Acesta va permite directorilor de școli și grădinițe să completeze documentele și raportările prin Sistemul Informațional de Management în Educație și va elimina mai multe documente obligatorii.
Un alt aspect important va fi elaborarea a aproximativ 8.750 de proiecte didactice zilnice pentru disciplinele școlare.
„Mai puțin timp pentru hârtii înseamnă mai mult timp pentru copii, adică pentru pregătirea cadrelor didactice pentru lecții, pentru interacțiunea cu elevii. Acest demers continuă inițiativa lansată de Ministerul Educației și Cercetării în 2024, care a dus la eliminarea obligativității raportării pentru zeci de documente. Aceste măsuri sunt menite să reducă povara administrativă a cadrelor didactice și a managerilor școlari, permițându-le să se concentreze mai mult pe procesul educațional și pe dezvoltarea competențelor elevilor”, susține ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun.
Primul pachet de măsuri, lansat anul trecut, a introdus moratoriu asupra controalelor externe în școli și grădinițe și a suspendat evaluările externe realizate de ANACEC. De asemenea, au fost eliminate sau simplificate cinci modele de rapoarte, zece registre de evidență și trei dosare, iar lista actelor obligatorii a fost redusă semnificativ. De asemenea, a fost eliminată obligativitatea raportării utilizării compensației pentru materiale didactice.
Ministerul Educației a elaborat anul trecut 447 de proiecte didactice de lungă durată și 9.031 de proiecte didactice zilnice.