Sursa: bbc.com

Din Polonia până în Spania, fermierii europeni își intensifică protestele

Fermierii europeni au intensificat protestele împotriva măsurilor UE și a creșterii prețurilor, blocând drumuri în Polonia, Ungaria, Spania și Belgia, scrie BBC.

Fermierii din Polonia și Ungaria se plâng că Uniunea Europeană nu face suficient pentru a opri importurile ieftine din Ucraina, care subminează produsele locale. Ei doresc ca UE să restabilească obligația camionagiilor ucraineni de a obține un permis pentru a lucra în cele 27 de state membre.

Pentru a patra zi consecutivă, tractoarele au întrerupt traficul în mai multe regiuni spaniole, sperând să intre în orașe precum Toledo și Zaragoza. În vestul Poloniei, aproximativ 1.400 de tractoare au participat la un protest la Poznan, iar drumurile au fost blocate în întreaga țară. De asemenea, în Polonia, rândurile de tractoare au apărut pe drumuri în 256 de locuri, blocând traficul și obligând poliția să organizeze devieri. Unul dintre blocaje a oprit traficul la punctul de trecere a frontierei Medyka, la vest de orașul ucrainean Lviv.

Noul ministru al agriculturii, Czeslaw Siekierski, i-a susținut pe fermieri, argumentând că, deși Polonia dorește să continue să ajute Ucraina devastată de război, acest lucru nu ar trebui să se facă în detrimentul fermierilor polonezi.

Mulți dintre agricultori au purtat bannere prin care se spunea „nu” la „Green Deal” al UE, care vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Fermierii maghiari împărtășesc multe dintre preocupările omologilor lor din alte părți, cum ar fi prețurile ridicate la îngrășăminte și importurile ieftine de cereale, produse lactate, ouă și carne din Ucraina. Dar ei au sprijinul deplin al premierului Viktor Orban, care s-a întâlnit cu fermierii care au protestat la summitul UE de săptămâna trecută și a acuzat Bruxelles-ul că acordă prioritate fermierilor ucraineni în detrimentul restului Europei. Aproximativ 600 de fermieri s-au îndreptat spre orașul belgian Genk, unde miniștrii UE au organizat un summit al industriei.

În Spania, fermierii au închis drumurile pentru a patra zi în mai multe zone, îngreunând traficul în marile orașe, cum ar fi Bilbao, unde 100 de tractoare s-au îndreptat în coloane spre centru.

În Grecia, fermierii au cerut prețuri mai mici la electricitate, motorină scutită de taxe și hrană pentru animale subvenționată, precum și modificări ale normelor de mediu ale UE. Premierul Kyriakos Mitsotakis este așteptat să se întâlnească marțea viitoare cu liderii fermierilor, dar guvernul a insistat că drumurile trebuie să rămână deschise.

Iar în Italia fermierii se îndreptau vineri spre festivalul de cântece Sanremo, unde intenționau să citească o declarație pe scenă.

O paradă de tractoare va parcurge vineri seară centura de autostradă a Romei, dar un mare miting de tractoare în piața centrală San Giovanni a fost anulat pentru a nu deranja publicul.

Ministrul agriculturii din Italia, Francesco Lollobrigida, a insistat că guvernul său este de aceeași parte cu fermierii în nouă din zece puncte.

Amintim că de la începutul anului 2024, în câteva țări ale Uniunii Europene se desfășoară proteste în masă organizate de fermieri. Aceștia au diverse revendicări, precum scutirea taxelor, anularea modificărilor normelor de mediu ale Uniunii Europene, dar și anularea scutirii taxelor pentru importurile din Ucraina.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media