VIDEO Din 1 aprilie, toate instituțiile medicale din țară vor elibera rețetele pentru pacienți în format electronic

Gata cu rețetele pe suport de hârtie! Începând cu 1 aprilie, medicii de familie, specialiștii din secțiile consultative și cei de la primiri-urgente vor prescrie rețetele pacienților doar în format electronic.

Sistemul informațional automatizat „e-Rețeta pentru medicamente și dispozitive medicale compensate” a fost implementat de Compania Națională de Asigurări în Medicină, iar costul implementării acestui software este de 3.396.000 lei. Sistemul e-rețeta a fost deja implementat și testat în unele raioane din țară. Printre primele raioane care au beneficiat de acest program electronic se numără și Centrul Medicilor de Familie din Ungheni.

Domnul Victor dvs ați venit după rețetele compensate de acuma noi ne modernizăm și rețetele vor fi în formă electronică dvs la farmacie vă duceți cu buletinul și farmacia o să vă dea, mai mult cu foiți nu o să lucrăm. 0.26

Medicii au acces la un sistem informațional automatizat denumit E-rețeta. Pentru a deschide programil computerizat fiecare medic se loghează cu ajutorul semnăturii electronice, introduce numărul de identitate din buletinul pacientului și prescrie medicamentele necesare conform diagnozei acestuia.

La următoarea consultație noi automat vedem eliberarea rețetei precedente, astfel noi monitorizăm cât de regulat primește medicamentele compensate. Este o comoditate pentru pacient că el la farmacie poate să își ia pe o lună de zile, farmacista înseamnă electronic câte pastille au fost eliberate”, a spus Natalia Bragan, medic de familie, CFM Ungheni.

Medicii de familie susțin că odată cu implimentarea acestui sistem timpul de prescriere a rețetelor s-a redus practic în jumătate.

Pe retetele pe suport de hârtie scriam câte un medicament, le codificam aceste medicamente, e mai comod că putem scrie mai multe medicamente pe o retetă asta este o ușurare”, mai spune Nataliua Bargan.

Pacienții din raionul Ungheni au deja posibilitatea să se adreseze la orice farmacie contractată de Compania Națională de Asigurări în Medicină cu buletinul de identitate în loc de rețetă pe suport de hârtie.

Farmaciștii afirmă că prescripțiile pe hârtie sunt scrise deseori cu greșeli și generează multe erori în procesul de raportare a medicamentelor.

Pentru noi este foarte utilă, nu o să avem mult de completat rețete compensate, la raportare nu o să avem se va duce direct la CNAM. Doar după codul personal și deja e arătat totul cum trebuiește, e foarte ușor, o să fie mai puține dublări la rețete, se vede că pacientul este asigurat, ușurează lucru și nu se duc erori în sistemul informațional”, spune Olga Nisteriuc, farmacistă CFM Ungheni

Victor Ghiletchi în vârstă de 60 de ani, suferă de diabet zaharat și tensiune arteriară, bărbatul este nevoit să se adreseze la fiecare trei luni medicului de familie pentru a primi rețetele necesare.

Astăzi am venit la doamna medic de familie care mi-a spus că ultima data a scris rețete pe format de hârtie, dar deja vom trece la sistemul electronic, o să vin la farmacie, se ușurează mult mai mult lucru. Ieri am venit la medic, era rând la ușă, erau copii, am venit și astăzi. Pe telefon anunt, doamna scrie pe calculator și primim medicamentele de la farmacie”

„Venim numai cu buletinul nu mai așteptăm să scrie rețetă. Așteptările la medic erau lungi? Da, Da. O lună de zile stai ca să aștepți, e foarte greu, lume e multă, medicii nu reușesc”.

Mie mi-i tot una și așa și așa. Eu m-am deprins, e bine și cum spuneți. Poate până acum ați stat în rând poate mult la medic ? – Nu stăm mult, venim în ziua aceea și ne dă rețeta și cumpărăm pe loc. – Deci pentru dvs nu o să fie mare schimbare? Nu, nu mă deranjează nimic”.

În raionul Ungheni activează 49 de medici de familie, iar pentru a avea acces la rețeta electronică, directorul instituției medicale a fost obligat să asigure condițiile necesare tuturor medicilor de familie.

Prima accesibilitatea la internet, doi, asigurarea pentru toți medicii cu semnături electronice și trei accesibilitatea de ar fi instruiți. Mulți își puneau întrebarea cum o să fie eliberate aceste rețete în centrele mai îndepărtate de raion, prin intermediul telefoanelor mobile am găsit o soluție, se transmite prin wifi telefon internet la calculator și în punctele îndepărtate această rețetă poate fi realizată și implimentată”, spune Oleg Belbas, director CFM Ungheni.

Până în prezent, au fost instruiți medici și farmaciști din 28 de raioane ale țării. Potrivit Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină din 4 martie vor fi instruiți medicii și farmaciștii din municipiul Chișinău.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media