Agenția Națională Arheologică

Descoperire arheologică remarcabilă: O relicvă de 6.500 de ani a fost găsită la Vadul lui Vodă

Arheologii au descoperit o relicvă străveche pe malul drept al Nistrului, la Vadul lui Vodă. Aceștia au găsit un ac de păr, care are circa 6.500 ani și a fost lucrat din os.

Potrivit Agenției Naționale Arheologice, specialiștii urmează să determine ce fel de os a fost folosit la crearea piesei. Mai mult ca atât, piesa este foarte bine păstrată și nu a fost deteriorat nici ornamentul.

Pe 1 noiembrie a început demararea cercetărilor arheologice la Vadul lui Vodă. Săpăturile sunt efectuate în așezarea Cucuteni-Tripolie. Potrivit directorului Agenției Naționale Arheologice, Vlad Vornic, pe 3 noiembrie, responsabilii de la Agenției au raportat că în așezare au fost găsite două piese de lut ars – „o statuetă zoomorfă reprezentând un animal de apă și un văscior miniatural”. Pe 4 noiembrie a fost găsită o piesă de aramă, dar și o instalație de foc. Pe 5 noiembrie au fost descoperite resturile unei locuințe de suprafață, transmite NewsMaker.

Vornic a mai declarat că sunt efectuate săpături arheologice de salvare într-un sit arheologic, care datează din mileniul al V-lea î.Hr.

„Astăzi o primă descoperire interesantă, o piesă rară, chiar dacă nu de unicat, pentru noi… e acest ac de os. S-a păstrat întreg și ornamentat. Am presupus că ar fi un ac de păr, de prins părul, o piesă de podoabă. Însă urmează încă să mai stabilim”

După toate analizele efectuate la laborator, relicva ar urma să ajungă la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media