Deputații BCS au depus o contestație la Curtea Constituțională cu referire la fuzionarea spitalelor din Capitală

Deputații BCS Vladimir Odnostalco și Alla Darovannaia au sesizat astăzi Curtea Constituțională cu privire la constituționalitatea hotărârii Guvernului de a fuziona Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Dispensarul Republican Dermatovenerologic.

Vladimir Odnostalco acuză Ministerul Sănătății și Guvernul de „încalcarea sistematică a legilor”.

Ne amintim cum instituțiile medicale raionale au fost transferate cu forța în subordinea Ministerului Sănătății. Nu existau planuri – nici strategice, nici tactice, nici finanțări suplimentare pentru dezvoltarea acestor instituții medicale. Apoi au urmat  spitalele din Capitală. În acest sens, am depus la Curtea Constituțională recursul pentru o încălcare gravă a legii, mai exact – articolul 36 cu privire  la Dreptul la ocrotirea sănătăţii din Constituția Republicii Moldova, punctul 3  care prevede că „Structura sistemului naţional de ocrotire a sănătăţii şi mijloacele de protecţie a sănătăţii fizice şi mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii organice”. Adică, dacă urma să fie efectuată această procedură, precum unificarea sau reorganizarea instituțiilor medicale, atunci acest lucru trebuia să fie făcut de Parlament. Ministerul a decis să încalce legea și să o facă printr-un Decret de Guvern”, susține Odnostalco.

Potrivit ministrei Sănătății Ala Nemerenco această fuzionare a celor două instituții medicale a fost necesară pentru a optimiza cheltuielele administrative și a personalului administrativ. Nemerenco spune că Guvernul a avut dreptul să ia decizia privind fuziunea.

„Ministerul Sănătății este fondator. Ambele spitale sunt în jurisdicția Ministerului Sănătății și legea spune foarte clar că fondatorul poate lua decizii vis-a vis de comasarea spitalelor, reducerea numărului de paturi, închiderea spitalelor. Aceste modificări sunt aprobate de către Guvern și aceasta este făcut pentru a a eficientiza activitatea instituției medicale, a colectivului de medici și pentru a îmbunătăți actul medical”, a spus ministra.

Angajații Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și ai Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile  și-au exprimat nemulțumirea față de fuzionarea celor două instituții și au organizat proteste.

Din data de 1 ianuarie 2024, decizia Guvernului a intrat în vigoare, iar drepturile şi obligațiile instituției absorbite ale Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile au trecut integral la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, inclusiv drepturile și obligațiile care țin de gestiunea patrimoniului instituțiilor absorbite.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media