Rusia va încerca să intervină în alegerile parlamentare din Moldova din luna septembrie, precum a făcut-o la prezidențiale și referendumul din toamna trecută. Este concluzia Comisiei speciale privind Scutul european pentru democrație a Parlamentului European. Delegația de experți care s-a aflat în țara noastră timp de trei zile, a conchis că Moldova este în prima linie a războiului hibrid rus, de aceea UE trebuie să facă mai multe pentru a ajuta țara candidată la aderare să facă față situației.
Toate țările europene sunt atacate de operațiunile de dezinformare rusă. Moldova, prin experiența pe care o are în combaterea ei, are un cuvânt greu de spus. Asta a declarat șefa Comisiei speciale privind Scutul european pentru democrație a Parlamentului European, Nathalie Loiseau.
„Democrațiile noastre sunt atacate. Moldova este la linia frontului acestor atacuri hibride. Suntem cu toții în aceeași barcă și desigur că experiența Moldovei… afectată brutal de interferența Rusiei. Am văzut asta anul trecut la referendum, la alegerile prezidențiale și avem motive să credem că Rusia o va face din nou la următoarele alegeri parlamentare.”, a spus Nathalie Loiseau.
Având în vedere aceste lucruri, delegația se va întoarce la Bruxelles cu un set de recomandări despre cum Uniunea Europeană ar putea susține și mai mult Republica Moldova.
„Impresia mea este că Moldova face tot ce-i stă în puteri pentru a gestiona aceste amenințări hibride. Este nevoie de a consolida capacitățile. Nu este însă întotdeauna ușor de avut expertiză, oameni și echipament. Iată unde Uniunea Europeană deja ajută Moldova, dar poate face mai multe”, a spus oficialul.
Delegația Comisiei speciale a Parlamentului European privind Scutul european pentru democrație, s-a aflat la Chișinău, în perioada 26-28 mai. În această perioadă, oficialii europeni au purtat discuții cu autoritățile moldovenești, cu reprezentanții societății civile și cu partenerii internaționali